Jordi Romeu i Anna Garcia guanyen els premis d’assaig Josep Vallverdú i de poesia Màrius Torres 2019

Avatar photo

Amb les obres “Les Arnes de Bendicó” i “Dietari del buit”, respectivament

Els Premis Literaris de Lleida 2019 ja tenen guanyadors. Jordi Romeu Rovira ha estat el guardonat amb el 36è Premi d’assaig Josep Vallverdú, amb l’obra “Les Arnes de Bendicó” -presentada amb el psuedònim Josep Tomàs- i Anna Garcia Garay s’ha endut el 24è Premi de poesia Màrius Torres, amb “Dietari del buit” -amb el pseudònim Maggie O’Connell-. Els secretaris dels jurats dels dos premis han donat a conèixer els noms en l’acte que s’ha fet al Saló de Sessions de la Paeria, amb la presència del paer en cap, Miquel Pueyo, i de la vicepresidenta de la Diputació, Estefanía Rufach.

L’alcalde ha recordat que va formar part del primer jurat del Josep Vallverdú, guardó que anys més tard va guanyar (2012) amb l’Ernest Benach de coautor. Pueyo ha remarcat el que representen els guardons per als lleidatans/es, que incorporen una dimensió de qualitat literària i de coherència cívica i territorial. El paer en cap ha aprofitat per recordar que enguany fa 20 anys del traspàs de Jaume Magre, el regidor de cultura a la ciutat en moments importants per a la ciutat i que va ser qui va promoure el premi. Ha afegit que va ser un dels personatges importants en el que és la resistència cultural al franquisme i va deixar un record perenne. Per això, ha conclòs, cal cultivar la memòria continuada.

La vicepresidenta de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha desitjat que aquests premis tinguin continuïtat al territori i que enforteixin la cultura literària del territori.

El guanyador del guardó d’assaig ha explicat que el seu projecte és una lectura particular de la novel·la ”El Gatopardo”, de Giuseppe Tomás di Lampedusa. Romeu entén l’assaig com un diàleg amb un lector a qui s’ha de provar el que es diu i utilitza el recurs de la conversa per demostrar allò que intenta explicar: d’una banda, una part historiogràfica del tema del risorgimento, de la creació d’Itàlia i el paper que juga l’aristocràcia en aquesta tema i, de l’altra, reivindicar la novel·la com a font i element de treball per comprendre el passat. El guanyador del Josep Vallverdú ha insistit en la novel·la com a font d’inspiració, d’anàlisi i de coneixement per aproximar-se a una època històrica concreta.

La guanyadora del premi de poesia ha explicat que el projecte va sorgir al febrer d’enguany, en els dos mesos de convalescència després de la seva primera operació. La rutina dels dies, ha dit, la van fer pensar en el buit que li havien deixat dins i ho va anar omplint de versos i poemes, sense saber que acabaria sent un dietari poètic. La seva experiència en el món dels mots encreuats la fa estimar els mots, aprendre’n de nous i gaudir de la riquesa de la llengua, alhora que l’ha permès estructurar el poemari guanyador del premi.

Gala Literària de lliurament de premis

L’acte de lliurament els Premis Literaris 2019 es fa aquesta tarda, a les 19 h., a l’Auditori Municipal Enric Granados. La gala, conduïda pel periodista i escriptor, Martí Gironell, constarà del reconeixement als autors guanyadors amb la Llibertinella, obra de Tonet Amorós; d’una tertúlia literària amb els premiats i de l’espectacle “Llach Poeta”. L’entrada és lliure.

Guanyadors dels Premis Literaris 2019

Jordi Romeu Rovira (Santa Margarida i els Monjos, 1960). És periodista, editor i llibreter. Autor d’El Calze (València, Editorial 3i4, 2015) i de la monografia històrica Cooperació, solidaritat, cultural i lleure. Cent anys d’història de la Cumprativa de Llorenç del Penedès 1918-2018 (Vilafranca del Penedès, Edicions i Propostes Culturals Andana, 2018). Ha col·laborat en diversos treballs historiogràfics col·lectius en l’àmbit del Penedès i sobre temàtica vitivinícola. En aquest sentit, és autor del volum Els vins i caves de Catalunya. Les Denominacions d’Origen: història, patrimoni i paisatge. Col·laborador del suplement Cultura del diari Avui i amb una àmplia activitat com a divulgador en l’àmbit del cinema i la literatura.

Anna Garcia Garay (Sabadell, 1972). S’inicia en el món literari com a afició quan obre el seu primer blog, Univers privat, l’any 2004. L’any 2006 guanya el primer premi de poesia Miquel Martí Pol del Principat d’Andorra amb el poemari Desfent camins; el 2007 queda finalista en el certamen Gat Literari de Torelló amb el recull de poemes Funambulismes a la corda fluixa de la nit.

El 2009 guanya el tercer premi del concurs e- Poemes convocat per La Vanguàrdia amb el poema “Beatus Ille”, l’any 2010 queda entre els set finalistes del IX Premi de Poesia de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb el recull poètic Tot allò que vaig voler dir-te. El 2011 guanya el XVII Premi de Poesia Joan Llacuna d’Igualada amb l’obra Assassins de margarides (Viena edicions, 2012). Guanyadora de l’onzè Premi de Poesia de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb Els mots encreuats (Edicions 62, 2012).

Ha participat en projectes literaris conjunts de l’Associació de Relataires en Català (ARC), gestiona el Tot Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat des del 2012, és membre del jurat del premi literari Mossèn Narcís Saguer de Vallgorguina, recomana poesia a la publicació digital Weekand Sabadell, escriu articles d’opinió al Diari de Sabadell i manté el seu blog (https://an-tavia-na.blogspot.com/ ) des del 2006.

Els Premis Literaris 2019

La Paeria i la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, organitza els Premis Literaris Lleida, que pretenen impulsar la creació dels autors i ser una plataforma útil per donar a conèixer la seva obra. Alhora, es facilita la publicació final perquè arribi als lectors. El dos premis estan batejats amb els noms de dos autors de prestigi de la literatura catalana generada des de Lleida i compten amb jurats formats per intel·lectuals i professionals de renom del país. Es convoquen anualment i són atorgats públicament el mes de novembre.

El 36è Premi d’assaig Josep Vallverdú està dotat amb 9.000 euros i el 24è Premi de poesia Màrius Torres, amb 6.000 €. La dotació d’ambdós guardons és finançada al 50% per les dues institucions convocants.

Als premis d’enguany s’han presentat gairebé un centenar d’originals: 21 al Josep Vallverdú -3 més que l’anterior edició- i 65 al Màrius Torres -26 més que l’anterior edició-.

El jurat del 36è Premi Vallverdú està format per Jaume Barrull, Anna Berga, Elena Casacuberta, Teresa Iribarren i Màrius Serra. El del 24è Premi Màrius Torres, per Eva Baltasar, Jordi Marrugat, Pere Pena, Eduard Sanahuja i Cèlia Sànchez-Mústich.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Restaurant Solric posa en marxa una nova temporada de calçots

Notícia següent

L’Ajuntament de Tarragona sanciona amb 60.000 euros FCC

Notícies relacionades