Els estudiants de Lleida surten al carrer coincidint amb el primer aniversari de l’1-O

Els organitzadors xifren en 2.500 els manifestants que han avançat des del Rectorat fins a la Subdelegació del Govern, on han tingut lloc aldarulls sense incidents quan alguns dels concentrats han desfet el cordó de tanques que envoltaven l’edifici

La concentració d'estudiants al seu pas per la Rambla d'Aragó de Lleida - Foto Miquel de Santiago

Aquest matí, prop de 2.500 estudiants s’han manifestat amb motiu del primer aniversari de l’1 d’Octubre. La concentració con convocada per Universitaris per la República a Lleida s’ha iniciat a les 12 del migdia davant l’edifici del Rectorat fins arribar a la Subdelegació del Govern espanyol, a la plaça La Pau de la capital del Segrià, on han tingut lloc aldarulls sense incidents quan alguns dels concentrats han desfet el cordó de tanques de seguretat que envoltaven l’edifici.

Instants abans d’iniciar la marxa, s’han cremat fotografies de l’expresident espanyol Mariano Rajoy, de l’exvicepresidenta del Partit Popular, Soraya Sáenz de Santamaría, de la presidenta de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Inés Arrimadas, i del rei Felip VI, aquest capgirat. La concentració s’ha iniciat davant l’edifici del Rectorat i ha avançat per la plaça Ricard Vinyes, l’avinguda Prat de la Riba i la Rambla Ferran fins arribar a la Subdelegació del Govern espanyol, a la plaça La Pau de la capital del Segrià. Al voltant de l’edifici s’hi trobava un fort dispositiu dels Mossos d’Esquadra amb varis furgons i un cordó de de tanques de seguretat per tal d’evitar que els manifestants accedissin a la Subdelegació. Tot i així, diversos concentrats han acabat empenyent les tanques i deixant-les amuntonades les unes sobres les altres. També s’han llençat diversos objectes als agents que es trobaven a la porta de l’edifici, com ara ampolles d’aigua, peces de fruita o boles de paper d’alumini. Tot i que la manifestació quedés desconvocada prop de les dues de la tarda, diversos manifestants s’han quedat concentrats davant la Subdelegació fins gairebé una hora més tard.

Durant la marxa s’han sentit consignes exigint l’alliberament dels “presos polítics”, ”menys policia i més educació” i demés esmenes a favor de la independència de Catalunya. El moment més tens de la concentració s’ha viscut al seu pas per la comissaria de la Policia Nacional de Prat de la Riba, on, un home i un grup de nois que lluïen la bandera espanyola s’han dedicat diversos retrets entre ells. Aquest episodi no ha anat a més després que els Mossos d’Esquadra s’enduguessin el grup de joves més endavant d’on es trobava la multitud de manifestants.