‘El poder i la por’, eix temàtic de la XIV Jornada de Filosofia a Lleida

La secció de Filosofia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs proposa una sessió doble articulada en conferències, comunicacions i taules de debat a càrrec de diferents especialistes

‘El poder i la por’ és l’eix temàtic de la XIV Jornada de Filosofia a Lleida, que se celebra avui i demà a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Organitzada per la Secció de Filosofia de l’IEI amb la col·laboració de la UdL, IREL i Òmnium Cultural, la jornada proposa un seguit de conferències, comunicacions i taules de debat amb diferents especialistes, en aquest cas centrades en la capacitat de qui té el poder per generar por i com combatre aquesta por, tot plegat amb la voluntat de pensar i repensar també l’actualitat.

El programa s’ha posat en marxa aquest divendres a la tarda amb la lliçó inaugural que ha ofert Xavier Antich amb la xarrada ‘Relació del poder amb la por’. A continuació s’ha programat una taula de comunicacions moderada per Josep Maria Forné en què hi han participat Josep Maria Porta (‘La por imaginada’), Ramon Camats (‘Auctoritas et potestas’), Anna Esteve (‘La por i el poder a través de la història’) i Josep A. Clua, amb ‘Apunts sobre les arrels antropològiques de l’experiència del phóbos (por) i de l’éleos (compassió) a la tragèdia grega’.

La Jornada de Filosofia seguirà demà dissabte a partir de les 10 del matí amb una conferència de Mercè Rius sobre ‘El discurs filosòfic de la por’, a la que seguiran una taula de ponències moderada per Aida de la Torre en què hi prendran part Montse Garcia (‘Els mecanismes invisibles del poder’), Lluís Montull (‘L’experiència del terror i la des-memòria’), Francesca Mestre (‘Les tiranies a la Grècia antiga: el poder de la por o la por del poder’) i Hug Banyeres (‘Temperança com a antídot’) i la cloenda.