El Museu d’Art Jaume Morera presenta el llibre “Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida”

L’exposició del reportatge fotogràfic íntegre d’aquest episodi ha esdevingut la mostra més visitada del Museu, amb 9.000 persones.

L’alcalde Fèlix Larrosa ha presidit la presentació del llibre “Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida”. El volum publica per primera vegada el reportatge complet sobre el bombardeig de Lleida realitzat pel foto-periodista català Agustí Centelles, reportatge que es va poder visionar per primer cop íntegrament en l’exposició “Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge”.

Larrosa ha volgut significar l’exercici de Memòria Històrica fet pel Museu, tema sobre el qual ha assegurat que se seguirà treballant, i la projecció que tindrà aquest espai, que promociona la cultura, amb les obres de la nova seu. El paer en cap ha agraït la presència del fill i del nét de de Centelles en la presentació d’aquest llibre i ha donat suport als projectes que el Morera vulgui tirar endavant.

La mostra fotogràfica d’Agustí Centelles es va inaugurar al Museu d’Art Jaume Morera el 2 de novembre de 2017 -amb motiu del 80è aniversari del tràgic esdeveniment- amb la col·laboració del Centro Documental de la Memoria Histórica (CDMH), institució que actualment custodia l’Arxiu Centelles. L’exposició, que es va clausurar el passat febrer, ha estat la més visitada del Museu al llarg de tota la seva història. 9.000 persones van visitar la mostra.

Aquesta exposició es presentarà a Madrid el proper dia 4 d’octubre al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid, centre que té com a missió la difusió de la cultura catalana a la capital de l’Estat. D’aquesta manera, la mostra “Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge”, es converteix en itinerant.

La presentació del llibre ha anat càrrec de Teresa Ferré periodista i professora d’història del periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i d’Oriol Bosch, autor i comissari de l’exposició. El director del Museu Morera, Jesús Navarro, ha presentat els dos autors i ha destacat el llenguatge fotogràfic i la càrrega simbòlica i de recuperació de Memòria Històrica que va suposar l’exposició, sent un dels reportatges gràfics més icònics de la Guerra Civil. A la presentació, com ha apuntat Ferré, s’ha fet un viatge a través del fotoperiodisme català i s’ha posat en relleu com el reportatge de Centelles ha servit per reivindicar la història local i el paper de les perifèries com a espais de Memòria Històrica, sent un reportatge que va d’allò local a allò global.

A l’acte han assistit els tinents d’alcalde Montse Parra i Joan Gómez i el regidor Pau Juvillà, a més d’un nombrós públic que ha omplert la sala on s’ha fet la presentació.

El llibre, també online
Una de les prioritats tant de la mostra com de la publicació ha estat posar a l’abast de la ciutadania el reportatge que realitzà Agustí Centelles. Per aquesta raó, el llibre es podrà descarregar online de de la web del Museu, l’endemà mateix de la presentació.

Tothom podrà accedir al reportatge íntegre, una setantena d’instantànies que posen de manifest que Centelles va saber testimoniar com ningú el drama humà i la violència criminal d’un dels episodis més colpidors de la Guerra Civil a Catalunya.