Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El Congrés de Convivència de Lleida tanca reflexionant sobre l’exili i la deportació als camps nazis

Avatar photo

El tinent d’alcalde Joan Gómez fa una valoració molt positiva de l’esdeveniment, que avui ha celebrat la seva última jornada centrada en la didàctica de la memòria

El Congrés de Convivència a la Ciutat-Memorial Xavier Aluja ha tancat aquest dissabte la seva dotzena edició després de tres dies de feina, amb una jornada que ha estat dedicada al treball sobre els recursos pedagògics necessaris per treballar la memòria històrica i en concret fets com els de l’exili de la Guerra Civil i la deportació als camps nazis, que han centrat aquesta edició.

El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, ha presidit avui la cloenda de la trobada i ha destacat l’èxit de convocatòria de l’esdeveniment. “La valoració que hem de fer del congrés és molt positiva, tant pel que fa a continguts com per la participació de la gent. S’hi van inscriure prop d’un centenar de persones i durant els tres dies, tant a la conferència inaugural del director del Memorial Democràtic, com a la jornada d’ahir amb historiadors i a les taules rodones d’avui ha participat moltíssima gent”, ha destacat Gómez.

Durant la jornada de dissabte, s’han presentat en dues taules rodones projectes educatius a l’entorn del treball pedagògic en l’àmbit de la memòria històrica i estava adreçada especialment als professionals de l’ensenyament que vulguin conèixer recursos sobre com tractar i explicar als seus alumnes els fets que van succeir als camps de concentració, sobretot a Mauthausen, tot i que era oberta a tot el públic interessat. La primera de les taules s’ha centrat en els projectes educatius a Ponent i ha comptat amb la participació de David Sancho i Imma Gort, per part de l’Institut d’Almenar; Glòria Garcia i Daniel Miguel Gil del IES Guindàvols; i Sònia Mañé i Antoni Bardavio del Camp d’Aprenentatge de la Noguera.

La segona taula ha presentat experiències educatives dutes a termes fora de Lleida, a càrrec de Xavier Valls, de l’Institut Pius Font i Quer de Manresa; Antoni Ribelles, de l’Institut Lluís Simarro de Xàtiva; Eloi Torrents, del Mémorial du Camp Rivesaltes; i Eva Duran, del Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera.

Miquel Albert, tècnic del departament d’Ensenyament que coordina els grups de docents que treballen l’àmbit de la memòria sobre l’exili, la deportació i l’holocaust, ha destacat que la trobada ha permès coordinar i posar en xarxa les persones que treballen aquest àmbit aprofitant el Memorial Xavier Aluja. “Hem aprofitat aquest congrés, que és un exemple de participació de diverses institucions i serveis. És un lloc de confluència ideal de molta gent que treballa temes de memòria des d’àmbits força diferents, però que tots toquen el món de l’ensenyament”, ha destacat.

El programa del 12è Memorial Xavier Aluja va obrir-se el passat dijous al Saló de Plens amb la conferència inaugural a càrrec de Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, sota el títol “Escriure el dolor”. El passat divendres, la sala Jaume Magre va acollir una jornada de treball, reflexió i debat històric amb la participació de diferents professors i especialistes de primer nivell.

El Congrés s’ha dut a terme amb la col·laboració del Memorial Democràtic, del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià del departament d’Ensenyament, el Centre Excursionista de Lleida i l’associació Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, gràcies a un conveni signat recentment per desenvolupar accions de memòria històrica sobre l’Holocaust i els deportats als camps.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Reus celebra l’èxit d’assistència a la Jornada d’Educació Matemàtica 2018

Notícia següent

El nivell d’ocupació al comerç creix un 2,1% entre el 2016 i el 2017 a Barcelona

Notícies relacionades