Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

La Diputació de Lleida entrega una carta extraviada a l’Holocaust a la seva destinatària

Avatar photo

La missiva es va trobar ara fa un any a Sort després de fer un llarg recorregut per l'Estat, Portugal i Egipte

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha entregat aquest dimecres a Rishon Lezion (Israel) una carta extraviada de l’any 1944 d’una víctima de la persecució dels jueus durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta d’una missiva que anava dirigida a Rachel Gewürz de part de la seva germana bessona, Fanny Gewürz, que es va enviar des de Sort on havia arribat clandestinament. Rachel Gewürz no va arribar a rebre el document que, després d’un llarg recorregut per l’Estat espanyol, Portugal i Egipte, es va trobar ara fa un any entre la documentació dels fills dels antics propietaris d’una pensió on s’havia allotjat Fanny Gewürz. En el marc el projecte ‘Perseguits i Salvats’, l’historiador Josep Calvet s’ha encarregat de localitzar a la família Gewürz a Israel per retornar el document a la seva destinatària.
Rachel Gewürz va aconseguir emigrar a Palestina l’any 1939, mentre que Fanny Gewürz va quedar-se a França fins que el 1944 va escapar cap a l’Estat espanyol formant part d’una expedició de joves jueus que creuà caminant el Pirineu de Lleida. Fanny Gewürz va ser detinguda el maig de 1944 però, gràcies a les gestions d’una organització jueva de suport als refugiats, es va allotjar a la pensió Martín Cases de Sort. Dies després d’instal·lar-s’hi va escriure l’emotiva carta a la seva germana comunicant-li la nova situació i expressant-li el seu desig de reunir-se a Palestina.

Rachel Gewürz, actualment Rachel Furstenberg de 92 anys, ha rebut la carta acompanyada del fill de la difunta Fanny i la resta de la família. El fill de Rachel Furstenberg, Udi Firstenberg, s’ha mostrat sorprès i ha explicat que rebre la carta 74 anys després “els fa feliços” i que és “com un somni”. “És important per la meva mare perquè significa cloure un cercle de la seva vida”, ha apuntat Firstenberg en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

En aquest sentit, ha subratllat que la carta informava que la germana de la seva mare havia sobreviscut de la persecució durant la Segona Guerra Mundial i que volia retrobar-se amb la mare de Firstenberg. “La meva mare mai va rebre la carta perquè va ser retornada a Espanya”, ha lamentat Firstenberg
.
“Avui és un dia molt feliç perquè finalment hem rebut la carta”, ha conclòs Firstenberg. Tot i això, Firstenberg ha lamentat que la carta s’hagi trobat 10 anys després de la mort de la persona que la va escriure.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha definit la jornada com un “acte de justícia”. Reñé ha constatat la rellevància històrica del document perquè “representa” un testimoni de primera mà de com van ser les fugides pels Pirineus durant la persecució per part dels nazis.

Reñé ha considerat que l’entrega del document, “que es va enviar en uns moments crítics”, posa en valor la història i el contingut moral i humà “excepcional” que representa la carta. “És important que es destaqui una història poc explicada, en que milers de persones van creuar els Pirineus durant la Segona Guerra Mundial per salvar les seves vides”, ha recordat.

El president de la Diputació de Lleida ha celebrat que aquest dimecres s’hagi pogut fer “allò que en el seu moment no va ser possible”. Reñé ha concretat que la carta s’ha documentat i que ara s’ha entregat a la seva destinatària perquè era “de justícia”. “L’hem vista carregada de sentiments perquè ha recordat que dues germanes van salvar les seves vides en situacions molt diferents, cosa que no va passar amb la resta de la seva família”, ha expressat.

El projecte “Perseguits i salvats” és una iniciativa de la Diputació de Lleida que té com a principal objectiu recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial. De fet, en el marc d’aquest projecte, la Diputació i la Xarxa de Comunicació Local han estrenat recentment el documental ‘Perseguits i Salvats’, que ressegueix
sobre el terreny la travessa d’alguns dels refugiats amb els seus descendents i els mateixos supervivents.

L’Ajuntament de Rishon Lezion, municipi on resideix Rachel Furstenberg, ha ofert una recepció a la delegació catalana. Entre els assistents, a banda del màxim representant de la Diputació de Lleida, també hi ha hagut vicepresidenta de l’ens, Rosa Pujol i la parella que regenta la pensió on es va trobar el document.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Condemnat un home a sis de presó per insultar als Mossos d’Esquadra a les xarxes

Notícia següent

Detingut a Bellvei un veí de l’Arboç després de saltar-se un control d’alcoholèmia

Notícies relacionades