Comerços de Lleida aposten per millorar la qualitat de vida tancant a les 7 de la tarda

Diversos establiments s'adhereixen a la Diada per la Reforma Horària del proper 28 de novembre amb l'objectiu de promoure hàbits més saludables d’alimentació i descans i afavorir la conciliació familiar i laboral

Slow Shop Lleida ha presentat la Diada de la Reforma Horària que tindrà lloc el proper 28 de novembre amb diversos comerços, empreses i serveis de la capital del Segrià que, sota el lema “Temps per a tot, per a tothom”, tancaran portes a les 19 hores del vespre. La presidenta de l’agrupació de comerciants, Anna Costa, explica que aquesta iniciativa pretén “donar visibilitat, sensibilitzar i demostrar” tant a la ciutadania com a l’Administració que aquesta reforma és possible i que permet “millorar la qualitat de vida i la conciliació personal, familiar i laboral”.

Costa concreta que no es tracta de reduir les hores de treball ni la productivitat, ja que aquestes es recuperarien, amb una reforma horària que molts països europeus ja van adoptar des de fa temps i que “demostra que la iniciativa no condiciona la economia, perquè amb una millor qualitat de vida som més productius”. En aquest sentit, recorda que Lleida “va ser capdavantera adherint-se al Pacte del Temps al juliol del 2017” i apunta que  “no es tracta de cap caprici, sinó que volem guanyar en qualitat de vida i en salut”.

La vicepresidenta de Slow Shop Lleida, Txell Tehas, concreta que, tot i que en alguns indrets de Catalunya fa temps que s’emprenen accions a favor d’aquesta reforma, Lleida va ser la primera en organitzar aquesta jornada, al 2016, amb més de 165 establiments adherits. A falta d’una setmana, compten amb mig centenar de comerços inscrits, tot i que esperen igualar o superar la xifra assolida fa dos anys. En aquest sentit, Tehas anima als comerços, serveis i entitats de la capital del Segrià a adherir-se a la campanya a través del web lleidaperlareformahoraria.cat.

D’altra banda, el president de PIMEC Comerç Lleida, Manel Llaràs, anuncia que donen suport a la iniciativa tot apuntant que l’adaptació “no costa diners a les empreses i afavoreix els treballadors”. “Farem extensiva la campanya a les organitzacions i empreses de Lleida per tal d’adaptar l’horari”, diu Llaràs. Altrament, afirma que l’Administració “té un doble discurs al voltant del sector comercial que xoquen entre ells”. Per una banda, “es parla de la liberalització d’horaris comercials”, i per l’altra, de la “conciliació entre la vida laboral i la familiar”. “Si el sector comercial no té el suport de l’Administració amb normatives és molt difícil incloure aquesta Reforma”, afegeix el president de PIMEC Comerç. Segons ell, els ens governamentals “han de ser més valents, perquè és una modificació factible, tal com s’ha demostrat als demés països europeus”.

Més de 165 comerços inscrits al 2016

Lleida és capdavantera respecte a l’impuls d’una nova cultura del temps al ser la primera ciutat catalana en organitzar la Diada per la Reforma Horària al 2016. Llavors, més de 165 establiments s’hi van adherir, tancant portes al públic a les 19 hores de la tarda en favor d’una millor qualitat de vida i l’optimització de la conciliació personal, familiar i laboral. Enguany, a falta d’una setmana, mig centenar de comerços ja s’han inscrit a la campanya, tot i que des de Slow Shop Lleida preveuen igualar o superar la xifra assolida fa dos anys. Referent a l’any 2017, la presidenta Anna Costa apunta no es va organitzar la jornada degut a la situació política viscuda als mesos d’octubre i novembre a Catalunya. Tot i així, l’entitat espera incorporar noves accions i organitzar més activitats al voltant de la Diada de cara al 2019, per exemple, amb xerrades i ponències relacionades amb l’àmbit de la salut i de la qualitat de vida, amb metges del son o especialistes en alimentació, entre d’altres.