CCOO i UGT protesten davant de la Pimec a Lleida contra la precarietat i la pobresa salarial

Una trentena de sindicalistes es concentren per exigir ocupació, salaris i pensions dignes coincidint amb la recuperació econòmica

CCOO i UGT han portat aquest dijous la campanya estatal de protestes contra la precarietat i la pobresa salarial davant la seu de la patronal Pimec a Lleida. Una trentena de sindicalistes s’han concentrat per exigir “ocupació, salaris i pensions dignes” després de tres anys de creixement econòmic i d’increment de beneficis empresarials. El lema de la concentració ha estat ‘Prou d’avarícia empresarial!’ i ha denunciat que la precarietat i les desigualtats derivades de les retallades i les reformes laborals s’agreugen en comptes de corregir-se malgrat que l’economia millora i les previsions indiquen que aquesta tendència es mantindrà. Els sindicats insisteixen que calen pujades salarials que permetin recuperar el poder adquisitiu perdut durant la crisi i que es reforci la negociació col·lectiva. Segons asseguren, actualment a les comarques de Lleida hi ha paralitzat el conveni del sector de les fleques i pastisseries mentre que s’està negociant el del comerç, el metall i la fruita.
A Lleida, la campanya mobilitzacions va començar el passat 23 de desembre davant la Tresoreria de la Seguretat Social, va continuar el 23 de febrer davant de la patronal COELL i aquest dijous s’ha fet davant la seu d’una altra patronal, la de la petita i mitjana empresa, la Pimec.

Durant la protesta, representants de la UGT i CCOO han llegit un manifest conjunt on denuncien el creixement de la desigualtat i exigeixen solucions al govern espanyol i a les organitzacions empresarials per tal de fer-hi front. Les dues organitzacions sindicals reclamen la derogació de la reforma laboral, un augment dels salaris perquè els treballadors puguin recuperar el poder adquisitiu, de la mateixa manera que un increment de les pensions i de les rendes de protecció, i que això es faci amb el restabliment de l’IPC com a índex d’actualització. També demanen la creació de més i millor ocupació i d’una renda garantida “que ajudi a combatre la desigualtat i la pobresa, i la recuperació dels drets i de la qualitat dels serveis públics”.

La secretària d’organització de la UGT de Lleida, Demelsa Mateos, ha assegurat que “demanem pujades que considerem lògiques, d’entre l’1,8% i el 3,1%, perquè les empreses han començat a sortir de la crisi i tenen uns beneficis i, en canvi, els treballadors que hem patit la precarització laboral no estem veient resultats”. “Igual que amb la crisi hem estat amb les empreses i hem patit el que hem patit, ara hem de veure també aquesta sortida de la crisi”, ha insistit. Per la seva banda, el responsable d’Indústria de CCOO a Lleida, Carles Asensio, ha remarcat que “des de sindicat estem passant a l’ofensiva” perquè “creiem que és moment d’una certa recuperació i demanem recuperar drets, salaris i pensions dignes”.

D’altra banda, Mateos s’ha felicitat per una iniciativa aprovada aquest dimecres al Parlament que assegura que permetrà canviar la legislació per acabar amb les falses cooperatives que actuen sobretot al sector carni, “amb treballadors que són falsos autònoms o falsos cooperativistes i que encara treballen en situacions més precàries”. Segons la secretària d’organització de la UGT de Lleida, la nova normativa permetrà que aquests empleats tinguin el mateix sou i la mateixa jornada que la resta de treballadors del sector.