Els grups i regidors de la Paeria valoren la marxa d’Àngel Ros

Així han reaccionat els representants municipals davant la sortida del consistori de qui ha estat l’alcalde de Lleida durant els últims 14 anys

No s’han fet esperar les reaccions dels diferents grups i regidors de l’Ajuntament de Lleida davant una de les notícies polítiques més destacades de l’any, i és que, després de 14 anys al capdavant de la Paeria, Àngel Ros deixa l’alcaldia per ser l’ambaixador espanyol a Andorra. A La Ciutat de Lleida hem parlat amb els portaveus de les diferents agrupacions municipals per tal de saber què en pensen respecte la marxa del líder socialista i la seva gestió des que entrès al consistori.

El regidor de la Crida per Lleida-CUP, Francesc Gabarrell, valora positivament que Ros deixi el consistori, però lamenta que romandrà “el model polític del PSC”. S’ha mostrat sorprès per la notícia, però considera que “no hi haurà diferència, ja que  marxa per posar-hi un altre com Larrosa o Mínguez i, per tant, el model de la ciutat serà exactament el mateix”. Critica que que es tracta d’una “una sortida patètica” i que “per fer-ho així podria haver-ho fet abans”.

D’altra banda, el regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, li desitja el millor en l’àmbit personal, “sort i salut” en aquest nou càrrec, “però a nivell polític no puc més que celebrar que marxi un alcalde nefast per la ciutat”. “Ens deixa una Paeria, una EMU (Empresa Municipal d’Urbanisme) i un Parc Científic absolutament endeutats”, apunta Talamonte. Considera que la gestió de Ros “deixa un gravíssim drama social a molts barris, un Urbanisme amb moltíssims aspectes per solucionar i unes expectatives de futur amb molts problemes que encara estan per resoldre”. Tot plegat, considera que la seva marxa és “una bona notícia, malgrat tot els problemes pendents que ha deixat sobre la taula”.

 

El portaveu del grup del PDeCAT, Toni Postius, recorda que ja va anunciar que Ros estava buscant una sortida al capdavant de la Paeria “perquè és evident que en les properes eleccions arribarà un canvi a l’Ajuntament”, el qual “no passa en cap cas pels socialistes ni pel tripartit del 155”. Qualifica com a “polèmic” aquest últim mandat, el qual “ha estat marcat pel pacte amb Ciutadans i amb el punt i final a l’ús preferent de la llengua catalana a Lleida”. També ha criticat el “tripartit del 155” quan aquest “moltes vegades aprova coses en contra de la voluntat majoritària de la ciutat”. En aquest sentit, remarca altres episodis polèmics viscuts en els últims anys a la capital del Segrià, com ara “l’espoli” del Museu de Lleida, les plaques franquistes als carrers de Lleida i “la vergonya col·lectiva viscuda durant l’1 d’octubre, quan l’alcalde va definir com a ‘proporcionades’ les càrregues policials”. “Estem vivint un final d’etapa de 14 anys d’alcalde Ros i de 40 del partit socialista a la ciutat de Lleida”, apunta Postius, tot afirmant que en les properes eleccions municipals del 2019 “hi haurà un gran canvi”. Finalment, li desitja a Àngel Ros tots els encerts en aquesta nova etapa “i que siguin molt millors que els d’aquest mandat”.

Per la seva part, la regidora del grup de Ciutadans, Ángeles Ribes, deixa de banda qualsevol valoració de les decisions personals de cadascú, però, des del punt de vista polític, “la notícia deixa una gran incertesa tenint en compte que estem a pocs mesos de les eleccions municipals”. “Esperem que segueixi havent la mateixa reciprocitat perquè Lleida segueixi essent referent a nivell institucional de respecte a la llei i a l’Estat de Dret a Catalunya”, apunta Ribes. Tot i així, considera que “les crisis de qualsevol partit no han d’influir a la vida dels veïns de la ciutat” i que, després de tant anys, “Ros ha tingut els seus alt-i-baixos, d’igual manera que els alcaldes i demés càrrecs públics importants”. La portaveu recorda com tota la seva vida política a la ciutat l’he viscut amb ell com alcalde i que “no és bo mantenir majories absolutes durant tant temps”. Finalment, valora positivament “l’actitud receptiva i disposició” mantinguda per part de l’equip de govern “a l’hora de negociar i arribar a acords pel bé de la ciutat”.

El portaveu del Partit Popular a la Paeria, Joan Vilella, no es mostra sorprès per la decisió de Ros, “ja que era vox populi que no acabaria el mandat i penso que aquesta situació li suposarà un alleujament”, apuntant que el seu mandat “no ha estat fàcil i ho ha passat malament”. Considera que el nomenament d’ambaixador “és una sortida digna” a la seva etapa política com alcalde de Lleida. “Estava acostumat a governar en majoria, sense haver d’arribar a pactes i la correlació de forces polítiques d’aquest mandat a l’ajuntament ha trastocat els seus plans”, diu Vilella. Tot i així, valora positivament el fet d’haver hagut de pactar amb altres grups municipals. També apunta que Ros ha rebut “pressions molt fortes” per part dels sectors independentistes i que “li ha fet passat molt malament i dificultat el mandat”

Finalment, al portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, Carles Vega, no li sorprèn aquesta sortida tot afirmant que “el nomenament s’esperava de fa setmanes”. Vega critica el llegat polític d’Àngel Ros al definir-lo com “l’alcalde del pacte de la vergonya amb Ciudadanos, el del 155, el del paper patètic de l’1 d’octubre, dels incompliments sistemàtics, el de la incompetència en aspectes transcendentals de la ciutat com ara el nou POUM i, en definitiva, el de les polítiques d’aparador, més efectistes que efectives”. Fent balanç del mandat, Vega considera “més que millorable” la gestió del socialista i espera “que a l’ambaixada d’Andorra deixi un pavelló més alt que el que ha deixat aquí”.