Catalunya en Comú Podem revisarà els projectes per Lleida

Avui la formació ha presentat al·legacions contra la incineració de residus de Tracjusa de Juneda

Catalunya en Comú Podem, en l’elaboració del seu programa electoral per Lleida, ha inclòs la revisió d’aquells projectes que perjudiquen el medi ambient en zones on la qualitat de l’aire és molt baixa, com és el cas de Juneda i les Borges Blanques, o bé que es troben en zones protegides per figures de protecció mediambiental catalanes (PEIN) o europees (Xarxa Natura 2000).

La formació ha presentat aquest matí al·legacions contra la planta de purins Tractaments de Juneda, SA (Tracjusa) perquè segons el seu parer «a Catalunya ha davallat la recollida selectiva de forma escandalosa des de l’any 2012 amb la tornada del PDECat a govern (antiga CiU) després d’anys de millora de la recollida sel.lectiva que ens aproximaven a la mitjana europea del 50%», ha apuntat la cap de llista epr Lleida el 21-D, Sara Vilà. «De fet», continua, «CSQP i una trentena d’entitats ja va demanar la dimissió del Director de l’Agència de Residus, Josep Maria Tost, per la seva pèssima gestió al capdavant de l’organisme».

D’aquesta manera Catalunya En Comú Podem Lleida és partidària de la defensa de la legalitat en la preservació dels objectius fixats en el PRECAT20 (Programa General de Prevenció i Gestió dels Residus i Recursos de Catalunya.
Pel que fa a la planta de Tracjusa han assenyalat l’incompliment dels acords del Parlament de Catalunya en no impulsar plantes de tractament de purins que vulguin utilitzar la combustió tèrmica, inclosa la gasificació, residus municipals o industrials o els combustibles derivats de residus (CDR). Un fet, segons Vilà, que «fa evident la manca de definició de l’impacte ambiental respecte als nivells de contaminants, mancances del projecte en relació als processos industrials a les emissions i als impactes atmosfèrics previstos. Per la candidata, «deixa clar que la informació que es posa a disposició de la ciutadania és equivoca, insuficient i amb contradiccions evidents, vulnerant el dret d’accés a la informació i als procediments de participació pública i ambientals».

Vilà ha dit que “perjudicar la qualitat del nostre aire i del nostre medi natural a la llarga és perjudicar l’economia de Lleida que viu del turisme, dels serveis i del comerç. Hem d’apostar per una indústria sostenible que no congestioni encara més les zones que ja pateixen una forta càrrega de contaminació”.