Carles Vega exigeix al govern d’Àngel Ros que el POUM es faci “sense pressa i de manera que tothom s’hi senti representat”

Recrimina al paer en cap que pretengui “aprovar ell sol, o amb els seus socis de govern, un pla d’ordenació urbana sense buscar consensos i sense tenir en compte els agents socials, econòmics i als demés grups municipals”

514

El portaveu del grup d’ERC-Avancem a la Paeria, Carles Vega, afirma que encara no s’han complert molts dels acords ja pactats i que “no podem fer un POUM sense saber, per exemple, quin és el pla de mobilitat, sense tenir vigència del pla de paisatge urbà o sense els estudis que permetrien determinar quin model de ciutat volem des del punt de vista comercial i turístic”. Per això, demana a l’equip de govern d’Àngel Ros “que no tingui pressa i que es faci bé, perquè aquest Pla marcarà quin model de ciutat tindrem per als propers 15 o 20 anys”. En aquest sentit, considera que Ros deixarà de ser alcalde i li recrimina que pretengui “aprovar ell sol, o amb els seus socis de govern, un pla d’ordenació urbana sense buscar consensos i sense tenir en compte els agents socials, econòmics i als demés grups municipals”.

Des de l’agrupació apunten que la seva tasca en mantindrà en dues vies principals, les quals engloben la vessant propostes i la de fiscalització. En referència a la primera, Vega considera que “no serà fàcil, perquè el pacte estable del PSC, C’s i PP i amb l’actitud poc receptiva de l’equip de govern fa que l’estudi de les nostres propostes quedi prorrogat en moltes ocasions”. D’altra banda, marquen com a objectiu fiscalitzar la despesa municipal, les pràctiques de contractació i el nivell de compliment d’acords i plans previstos.

En aquest sentit, el portaveu d’ERC a la Paeria, Carles Vega, afirma que “ha quedat demostrat que hi ha un descontrol per part equip de govern en referència al sobre endeutament del consistori”. Un fet, diu, que va quedar reflectit mesos enrere tant pel Departament d’Economia de la Generalitat, el qual obligava a fer un pla de sanejament, com pel Ministeri d’Hisenda, sentenciant que l’endeutament feia impossible complir amb els compromisos que el propi Ajuntament havia confirmat quan es va acollir al pla de finançament estatal. “Queda demostrat que la despesa i el deute de la Paeria serà un llast i per tant volem fiscalitzar-ho”.

Vega també ha parlat sobre fiscalitzar la contractació municipal, reclamant que l’Ajuntament “deixi de fer pràctiques irregulars, amb pròrrogues, sense complir els terminis i adjudicant licitacions que no s’ajusten a la llei”. Altrament, celebra que la nova llei del sector públic reculli la directiva europea que obliga a que les licitacions tinguin en compte diferents clàusules socials i mediambientals.

Pel que fa als acord previstos, des de l’agrupació consideren que molts no s’han complert. En aquest sentit, exigeixen que el pla d’usos de l’Horta no compta amb partides concretes en els pressupostos d’aquest any 2018. Apunten també que encara no s’han complert els terminis establerts per a la construcció del nou alberg municipal (que se situarà al carrer Acadèmia), la redacció d’un pla estratègic cultural per a la ciutat.

D’altra banda, Vega també remarca que tampoc s’ha complert l’acord signat ja fa un any amb entitats de comerciants i de hostalers per tal de realitzar estudis comercials complementaris i, en conseqüència, poder redactar un pla de dinamització comercial i turístic per la ciutat. Altrament, recorden que s’ha adjudicat la redacció del pla estratègic del riu, fruit d’una moció d’ERC, mentre que el nou pla mobilitat, al qual el govern de la Paeria es va comprometre al desembre 2015 “encara no s’ha començat a redactar, i és important per al nou POUM”. A la vegada, Vega afirma que “cal que se redacti d’una vegada per totes l’ordenança paisatge urbà, on ha de quedar molt clar quins criteris han d’imperar a l’hora d’edificar el centre històric”, així com impulsar el pla de l’estació, on, diu, “hi ha enterrats 22 milions d’euros de empresa municipal d’urbanisme que s’han  de recuperar per tal de descarregar l’endeutament”. Vega sentència que “totes les qüestions anteriorment mencionades necessiten temps, sobretot tenint en compte que qui ara està governant no ho farà d’aquí un temps”.

El portaveu d’ERC ha estat preguntat sobre la possibilitat de formar un “front d’esquerres” a les properes eleccions municipals per tal que Àngel Ros no repeteixi al capdavant de l’Ajuntament de Lleida, una proposta que Vega valorarà quan “ens arribi de manera formal i se’ns plantegi de forma estructurada”.  En aquest sentit, reitera la seva intenció de esdevenir cap de llista d’ERC en les properes eleccions municipals per tal d’arribar a l’alcaldia, una objectiu que el seu partit, diu, “s’ha marcat no només a Lleida, sinó a nivell de les poblacions de tota Catalunya”.

FER UN COMENTARI