Pau Riba obre la 14a edició del MUD commemorant els 50 anys del seu exitós disc “Dioptria”

El festival pioner de neofolk a l’estat espanyol tindrà lloc al Cafè del Teatre de Lleida del 12 al 14 de març

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, ha presentat la catorzena edició del MUD (també conegut per Músiques Disperses), festival pioner de neo-folk a l’estat espanyol, i que tindrà lloc a Lleida del 12 al 14 de març.

Pueyo ha explicat que “el MUD va ser el primer festival cancel·lat en l’era pandèmica i enguany, atesa la situació sanitària, s’ha apostat per celebrar-la però en una edició més abreujada per acomplir amb totes les mesures de seguretat i fer un petit pas que sigui previ al pas normalitzat que tots esperem tenir per a  l’edició del 2022”. (Tall de veu alcalde)

El paer en cap ha destacat que el festival està ara organitzat per l’Ajuntament de Lleida de forma exclusiva, després que Guerssen, creadors del festival, hagin passat a fer-ne únicament la direcció artística. Així mateix, ha destacat que “el MUD té el reconeixement de ser un dels festivals més particulars del territori, que serveix d’aparador per projectar nous camins que el folk modern emprèn amb el pas del temps, i es reivindica com a missatger intergeneracional, pont entre la tradició i la modernitat”.

Per la seva banda, Rutllant ha posat de relleu que “es recuperen dues de les propostes més properes que estaven programades l’any passat (Pau Riba i Cánovas, Adolfo y Guzmán), i s’afegeix una altra proposta propera i de gran qualitat com és l’artista  Pigmy”. (tall de veu J. Rutllant)

El Cafè del Teatre, escenari del MUD

Els concerts d’aquesta edició es podran gaudir al Cafè del Teatre. Divendres, 12 de març, Pau Riba donarà el tret de sortida al festival commemorant els 50 anys del seu exitós disc “Dioptria” i acompanyat de la banda De Mortimers. 50 anysde l’edició del disc en català més celebrat de la història, un doble àlbum que aplega rock àcid, folk passat de voltes, ritmanblús i deliris tròpic-mediterranis com si estigués abduït pel tropicalisme brasiler d’aquells anys, en versió nostrada.

El dissabte 13 de març Pigmy presentarà el seu exitós nou disc ‘Manifestación’ amb tota la seva banda. Vicente Maciá, ex guitarra, cantant i compositor de Carrots, és des de 2007 Pigmy, el seu projecte en solitari. Fins a la data té dos discos publicats. Va debutar amb ‘Miniaturas’ (2007, Junk Records) 11 petites grans cançons cuidades fins a l’últim detall recordant per moments a Simon & Garfunkel, Cat Stevens o Kevin Ayers. Amb el seu segon treball ‘Hamsterdam’ (2014, Hurrah Música), un doble disc conceptual, el músic va compondre la seva obra més barroca i ambiciosa creant petites joies d’orfebreria plenes d’arranjaments i orquestracions. ‘Hamsterdam’ va ser elogiat per públic i crítica sent un dels millors discos de 2014.

Al nadal de l’any 2015 s’uniria novament a Grabaciones en el Mar per llançar un projecte pendent des de feia temps, un single 7 “de tres nadales amb aires de folk i psicodèlia marca de la casa. El seu esperat tercer disc ‘Manifestación’ (2020, Guerssen), és la lògica continuació de l’estela deixada pels seus discos anteriors. Entre sis i set anys li costa a Pigmy presentar noves cançons, una tasca de creació hercúlia on compon, arregla, grava i toca múltiples instruments, baix, guitarra, sitar, llaüt renaixentista, mandolines i teclats. Com a home del Renaixement, Pigmy cerca la perfecció i l’excel·lència des d’uns cànons nous, que enfonsen les seves arrels en un univers personal que indaga en sons cristal·lins, melodies irisades i harmonies a prova del diapasó més exigent. Amb un cisell musical indesxifrable, aquest petit geni crea una forma de realitat en cada disc.

Cánovas, Adolfo y Guzmán tancaran el MUD el diumenge 14 de març al Cafè del Teatre. Corria l’any 1974 quan aquests tres músics, junt amb Rodrigo García, van formar el quartet conegut com a Cánovas, Adolfo y Guzmán, també coneguts per les sigles C.R.A.G. Amb la bellesa del seu folk-pop carregat d’harmonies vocals, han estat sempre comparats amb els mites nord-americans Crosby, Stills, Nash & Young. El mateix 1974 va ser editat el seu primer àlbum, “Señora Azul”, que tot i passar desapercebut al seu dia, resulta ser avui considerat un dels millors àlbums espanyols del segle XX, incloent-hi himnes com “Solo pienso en ti” o “Señora Azul”. Un parell d’anades i vingudes en dècades posteriors, i sempre sense actuar en directe, completaren el seu bagatge, i ara tenim l’ocasió de gaudir del seu directe (sense Rodrigo), 46 anys després de l’edició de “Señora Azul”.

PROGRAMACIÓ MUD’21

DIVENDRES 12 MARÇ

Cafè del Teatre

20 h. PAU RIBA “DIOPTRIA 50”

Preu: 15 € (despeses de gestió incloses)

DISSABTE 13 MARÇ

Cafè del Teatre

20 h. PIGMY

Preu: 12 € (despeses de gestió incloses)

DIUMENGE 14 MARÇ

Cafè del Teatre

20 h. CÁNOVAS, ADOLFO Y GUZMÁN

Preu: 15 € (despeses de gestió incloses)

VENDA PRÈVIA ONLINE 
Atesa la situació sanitària actual, no hi haurà venda d’entrades a taquilla. Venda prèvia online, per a cada sessió, al web www.mud.cat
• Les reserves s’obriran el dia 19 de febrer a partir de les 13 h i es tancaran 30 minuts abans de l’inici de cada sessió si encara n’hi ha de disponibles.
• Un cop realitzada la compra no es retornarà l’import, excepte causa major justificada.
• Porteu les reserves en pdf o format mòbil en els vostres dispositius electrònics, estalviareu paper i evitareu possibles mitjans de contagi.
• Segons la normativa vigent, totes les reserves hauran d’anar associades a un nom i un número de telèfon per poder tenir un registre d’assistències.
• Per evitar aglomeracions, es permetrà l’accés al recinte 30 minuts abans de l’inici de la sessió, de manera esglaonada i d’acord amb les instruccions del personal autoritzat.
• Es prega puntualitat. Un cop iniciada la sessió no es podrà accedir al recinte.
NORMES D’ACCÉS I CONDICIONS COVID
• Per accedir a l’espectacle serà obligatori l’ús de mascareta.
• Es recomana neteja de mans amb hidrogel abans d’accedir al recinte.
• Si noteu algun dels símptomes de la CoViD-19, per seguretat quedeu-vos a casa.
• Respecteu les instruccions del personal en tot moment. Queda reservat el dret d’admissió en cas de no complir les indicacions del personal.
• Un cop assignat un seient, mireu de no moure-us-en per respectar la distància física entre persones.
• Com en qualsevol altre acte públic: apagueu els telèfons i dispositius que emetin so, no parleu en veu alta.
• No es permès l’accés de menjar ni begudes alcohòliques o ensucrades en el recinte.