La Unitat d’Aigües de la Diputació de Lleida compta amb nova plataforma informàtica per facilitar i fer més pràctica la gestió de la informació dels controls de qualitat de l’aigua.
Aquest avenç s’ha donat a conèixer recentment en la sessió telemàtica ‘Millores al sistema de gestió pública dels controls de qualitat de l’aigua destinada al consum i també a usos lúdics’, organitzada pel mateix Servei d’Aigües i destinada als diferents municipis i EMD del territori permetrà als usuaris utilitzar-la d’una forma àgil i pràctica.
L’objectiu és seguir implementant millores al sistema de gestió pública dels controls de qualitat de l’aigua destinada al consum i també a usos lúdics (piscines), des de la Unitat d’Aigües.
La nova plataforma s’inclou:
- La planificació vigent de l’anualitat i de les anàlisis previstes en cadascuna de les infraestructures repartides pel territori. En aquest sentit, la distribució de mostres ha estat adaptada als criteris que estableix la legislació i als criteris del Pla de Vigilància i Control Sanitaris de les Aigües de Consum Humà de Catalunya, publicat al desembre de 2005.
- L’històric de cada anualitat, dels informes de resultats analítics, de manera que sempre estiguin disponibles per als usuaris.
- La possibilitat de sol·licitar de forma automàtica les contraanàlisis necessàries, en funció dels resultats analítics obtinguts.
D’altra banda, la Unitat d’Aigües ha tret a licitació per a tot el territori el Servei de redacció i revisió de protocols d’autocontrol i gestió de xarxes d’aigua (PAG) i protocols d’autocontrol de piscines d’ús públic.
En breu s’iniciaran els treballs a les diferents comarques, i entre els anys 2025 i 2026 està previst finalitzar els treballs arreu. D’aquesta manera s’haurà donat compliment a les normatives vigents en aquesta matèria. Un cop finalitzada aquesta fase, els municipis podran procedir a redactar el Pla Sanitari de l’Aigua PSA, el qual permetrà demanar el pagament dins del pla de despesa corrent 2025-27.