Lleida repassa un segle de cavalcades dels Reis Mags a la ciutat a través de 2.000 fotografies, documents i vídeos

L'arxiu més antic és la filmació dels preparatius d'una desfilada de finals dels anys 20 o principis dels 30

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

L’Associació Reis Mags de Lleida ha recopilat per primera vegada documents i material audiovisual relacionats amb les cavalcades que s’han fet a la ciutat durant els darrers cent anys amb l’objectiu donar visibilitat i divulgar aquesta tradició nadalenca. El recull es pot consultar a la nova pàgina web de l’entitat, reismagslleida.org, i inclou més de 2.000 fotografies, vídeos i documents. El més antic és una filmació dels preparatius d’un cavalcada amb imatges del Rectorat i de la rambla d’Aragó que data entre finals dels anys 20 o principis dels 30. A banda d’internet, aquest vídeo i altres continguts es poden veure a l’exposició ‘Reis Mags. Los Reixos de Lleida’, que acull el pati del Palau de la Paeria fins el 4 de gener.

L’entitat Reis Mags de Lleida ha catalogat durant els darrers deu mesos unes 2.000 fotografies, a més de vídeos i documents sobre les cavalcades dels Reis Mags a la ciutat al llarg de cent anys que han cedit l’Arxiu Municipal i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), així com fotògrafs i particulars.

El projecte persegueix el mateix objectiu que té l’associació, que és el de promoure i divulgar aquesta tradició nadalenca. Els documents i materials recopilats es poden consultar a reismagslleida.org, una pàgina “molt dinàmica”, explica el president de l’entitat, Òscar Caberol, ja que cada setmana s’hi pugen nous continguts.

De moment, l’arxiu més antic que s’ha trobat sobre la celebració de la cavalcada dels Reis Mags a la ciutat és la d’una filmació de poc més d’un minut en què es veu la preparació del seguici amb el reis Melcior i Gaspar i diverses carrosses tirades per cavalls a la zona de l’edifici del Rectorat i de la rambla d’Aragó i que dataria entre finals dels anys 20 o començaments dels 30.

El vídeo és d’autor desconegut tot i que es sap que es va gravar amb una càmera Pathé-Baby, la primera que es va comercialitzar dirigida al públic amateur. Actualment pertany al botiguer i vocal de l’entitat, Jordi Mestre, que considera que, probablement, es tracta d’una de les filmacions “més antigues” que hi ha Catalunya.

Caberol ha dit que el vídeo és un “tresor” i que sorprèn perquè mostra una cavalcada “prou lluïda” en aquell context. Dona per fet, però, que aquesta tradició va arribar uns anys abans a la ciutat, malgrat no tenir documents que ho constatin. “Estem convençuts que es devien fer cavalcades abans, però encara no en tenim constància. Probablement ho trobarem i podrem reescriure una mica la història”, ha afegit.

D’altra banda, el primer document escrit sobre aquesta celebració a Lleida no apareix fins al cap d’uns anys després, al 5 de gener del 1936, quan el president de la Cambra de l’època dona les gràcies als participants en la cavalcada. Als anys 40, l’Ajuntament va assumir-ne l’organització, amb l’ajut, en aquells temps, de la guarnició militar que aportava personal, vehicles i cavalls.

Des de l’any 1952 al 1959 els Reixos varen ser encarnats pels senyors Estadella, Domènech i Aige, després els van seguir, des de l’any 1960 fins al 1984, els senyors Castells, Pascual i Mateo. L’any 1985 es va decidir canviar anualment les persones que representaven aquest paper, en el qual també s’ha introduït des del 2020 a les dones.

Actualment, al seguici de la Cavalcada hi participen 12 carrosses, a més d’entitats, col·lectius, associacions culturals, bandes de música, grups d’animació i companyies de teatre.

Caberol ha explicat que tot i que les cavalcades de principis de segle i les actuals “no tenen res a veure”, totes tenen un denominador comú: el carrer Major, el punt des d’on s’han “vertebrat” els recorreguts dels seguicis.

 

Exposició fins al 4 de gener

El pati del Palau de la Paeria acull des d’aquest dilluns i fins al 4 de gener, la vigília de la cavalcada, una exposició en què s’hi poden veure vídeos i algunes de les fotografies històriques de les cavalcades a la ciutat. A més, a la mostra ‘Reis Mags. Los Reixos de Lleida’ també s’hi poden veure els vestits històrics que els Reis d’Orient van lluir entre els anys vuitanta i fins al 2005, i una mostra de joguines antigues de la botiga del carrer Major Lo Baratillo, que va tancar el 1978.

Associació Reis Mags de Lleida

L’Associació Reis Mags de Lleida és una institució nascuda el 14 de febrer de 1998. A ella hi pertanyen totes les persones que han tingut l’honor i la voluntat d’encarnar el paper de Ses Majestats durant la tradicional cavalcada. Té com a objectiu el foment, la promoció i la divulgació de la tradició dels Reis d’Orient i la vinculació de l’entitat amb el teixit cultural de la ciutat.