Lleida prepara una celebració unificada del Dia Escolar de la No-violència i de la Pau

Avatar photo

Amb el lema del 2022 “Mai més bombes sobre escoles” es vol treballar la seguretat a l’escola i dels infants i els drets a l’educació i a una infància en pau

Lleida celebrarà el Dia Escolar de la No-violència i de la Pau (DENIP) amb un programa unificat d’actes que s’ha treballat conjuntament per part de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, la plataforma Desmilitaritzem l’Educació, l’Assoc. Lleida per la Unesco i diverses àrees de l’Ajuntament de Lleida. La proposta consta de diverses activitats, anant més enllà del DENIP, i giraran a l’entorn de la seguretat a l’escola i dels infants, així com dels drets a l’educació i a una infància en pau. Es partirà de la memòria del bombardeig de Lleida i del Liceu Escolar el 2 de Novembre de 1937 i es parlarà dels atacs a escoles, docents i alumnat que avui dia es pateixen en zones de conflicte a molts llocs del món. El lema del DENIP del 2022 serà “Mai més bombes sobre escoles”.

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha remarcat que el 2022 tindrà lloc un “DENIP de ciutat” amb la participació de diverses entitats. Castro ha explicat en què consisteixen les tres fases de la celebració:

1) L’Elaboració de curtmetratges d’animació a classe, amb el lema d’enguany i aplicant la tècnica de l’STOP MOTION. Es faran amb el guiatge del cineasta Emilio Martí i el suport de l’alumnat del cicle d’animació de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol. Els curtmetratges es realitzaran per classe o grup i les escoles podran començar a treballar-hi a partir del 15 de novembre.

2) Accions a diferents places de la ciutat el divendres 28 de gener, per commemora el dia del DENIP (que és el 30/01): plaça Ricard Viñes, Parc de l’Aigua, Parc sobre Vies i Camps Elisis, expandint la celebració arreu de la ciutat. Es farà una performance, creada per l’alumnat del CFGS de tècniques d’actuació teatral de l’Aula de Teatre amb motiu del 2N, perquè les escoles portin les reivindicacions pel Dret a una infància en pau i el Dret a l’educació al carrer. Les actuacions a les places seran acompanyades per la música en directe d’alumnes de l’Escola Municipal de Música.

3) Sessió d’animació en viu, al llarg de la setmana de l’Animac (del 3 al 6 de març), on Emilio Martí animarà els dibuixos realitzats per l’alumnat de les escoles de Lleida durant la fase 1, amb els carrers de la ciutat com a escenari. El resultat es podrà veure a l’Animac 2022 projectant aquesta celebració més enllà de la ciutat.

La docent i membre de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, Pilar Sierra, ha explicat que l’objectiu és implicar l’alumnat, la ciutadania i treballar en xarxa. Amb les diferents fases es pretén informar, sensibilitzar, denunciar, passar a l’acció i celebrar el Dia Mundial, que fomenta la cultura de la pau, la tolerància i la solidaritat. Sierra ha apuntat que s’ha elaborat un material didàctic que es posarà a l’abast dels centres educatius per treballar a classe la temàtica del bombardeig a Lleida, la Declaració Escoles Segures de les Nacions Unides, els Drets de la Infància i la Cultura de la Pau. D’aquesta manera, es vol que els centres es converteixin en agents sensibilitzadors per a un mon més just i en pau, i que el conjunt esdevingui una eina d’educació per a la transformació social.

Des de la plataforma Desmilitaritzem l’Educació Lleida, Jaume Añé ha reiterat que el DENIP 2022 serà un èxit de participació compartint el desig de pau, cooperació i justícia. Añé considera que enguany es donarà un salt qualitatiu amb la implicació de xarxa d’entitats i centres educatius. Segons ha afegit, la plataforma treballa per la cultura de pau i en contra del militarisme i, entre altres, ha recordat que han demanat la substitució del nom de l’avinguda de l’Exèrcit per la de l’economista, activista i defensor dels drets humans, Arcadi Oliveres.

Dia Escolar de la No-Violència i la Pau

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP), que té lloc el 30 de gener. Fou fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal. El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: “Amor universal, No-violència i Pau. L’Amor universal és millor que l’egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra”. En aquest dia, els centres educatius es converteixen en instruments de pau i enteniment entre persones de diferent formació, origen, cultura i religió. El dia 30 de gener es commemora també la mort del líder nacional i espiritual de l’Índia, i un símbol internacional del pacifisme, Mahatma Gandhi, el 30 de gener de 1948, assassinat a trets per un fanàtic hinduista.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Sitges dóna llum verda a l’enderroc dels mòduls prefacabricats de l’antiga escola Agnès de Sitges

Notícia següent

Lleida inicia la segona fase dels treballs de millora del paviment al Parc de les Vies

Notícies relacionades