Lleida liderarà la recerca en digitalització agroalimentària a Catalunya

Avatar photo

L’IRTA entomarà aquest repte de la mà d’altres institucions com la UdL, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Cambra de Comerç, entre d’altres

Esdevenir la punta de llança de la digitalització agroalimentària de Catalunya. És l’objectiu que es planteja Lleida per als pròxims anys, un objectiu que espera assolir mitjançant un pla de digitalització agroalimentària en el qual l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) vol contribuir-hi activament, i en què l’acompanyaran altres institucions com són la Universitat de Lleida, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida o la Cambra de Comerç.

Aquesta és la principal proposta que va sorgir i es va acordar en la «II Taula Institucional de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineu», que va celebrar-se el mes d’octubre i que va aplegar, a més de representants de l’IRTA, diversos representats de les autoritats i els organismes del territori. En la trobada, el director general de l’IRTA, Josep Usall, va afirmar: «Acceptem el repte amb ganes, i ens comprometem a treballar-hi intensament al costat dels centres de recerca i les institucions lleidatans que s’hi vulguin afegir».

Amb aquest pla, es vol contribuir a impulsar Lleida com un pol de coneixement i com un territori basat en un model d’economia verda, circular i digitalitzada. L’aposta va en la línia del Projecte estratègic per a la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027, que inclou mesures de transformació del món rural i del sector agroalimentari, i que van presentar recentment el Departament de la Vicepresidència i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat juntament amb la Diputació de Lleida. El Pla compta amb set línies estratègiques, de les quals una és la digitalització.

L’experiència de l’IRTA en digitalització

Un dels programes de recerca de l’IRTA que ha treballat més en l’àmbit de la digitalització és el d’Ús eficient de l’aigua en agricultura, que treballa en el reg de precisió. En els projectes que s’hi desenvolupen, es complementen els coneixements en agronomia del reg amb diverses tecnologies digitals que permeten al sector utilitzar aquests coneixements perquè, així, apliquin la dosi justa de reg en el moment i els llocs adequats. Les principals tecnologies digitals amb què treballa el programa Ús eficient de l’aigua en agricultura són els sistemes de control de reg basats en sensors per a sòls i plantes; la simulació de les relacions hídriques i de la producció dels cultius i, finalment, l’estudi dels cultius a través de la teledetecció, en què s’obtenen imatges des de plataformes tals com instruments i vehicles terrestres, drons, avionetes i satèl·lits. En aquest àmbit, l’IRTA ha treballat amb organismes com l’Agència Espacial Europea (ESA) o la NASA.

Les taules institucionals

L’acord que, des de Lleida, l’IRTA treballi per la digitalització agroalimentària a Catalunya va sorgir de la «II Taula Institucional a les Terres de Lleida i Pirineu», una reunió que, des de l’any passat, l’Institut celebra anualment per donar a conèixer als agents del territori la recerca que duu a terme en el conjunt de l’IRTA i de forma especial a les seves seus de Lleida, i per captar les seves inquietuds i necessitats de recerca i innovació en l’àmbit agroalimentari.

La reunió d’enguany va ser presidida per Josep Usall, director general de l’IRTA, i va comptar amb l’assistència de Ferran Accensi, vicepresident de la Diputació de Lleida; Ramon Cònsola, diputat i president de la Comissió de Medi Ambient a la Diputació de Lleida; Montserrat Bergés, assessora del paer en cap de Lleida; els alcaldes de Mollerussa ―Marc Solsona ―, Agramunt ― Silvia Fernandez―, Alcarràs ― Manel Ezquerra ―, Tàrrega ―Alba Pijuan― i la Seu d’Urgell ―Jordi Fàbrega―;  Jaume Setó, president del Consell Comarcal de les Garrigues; Ramon Farré, delegat de la Generalitat a Lleida; Rosa Amorós, delegada de la Generalitat a l’Alt Pirineu i l’Aran; els directors de serveis territorials a Lleida dels Departaments d’Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació ―Ferran de Noguera―, Empresa i Coneixement ― Ramon Alturo― i Territori i Sostenibilitat ―Dolors Tella―; Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida; Mercedes Bieto, sotsdirectora general de Salut a Lleida, i Oriol Oró, director de Fira de Lleida. Per part de l’IRTA, a més del seu director general, hi van assistir la directora de Relacions institucionals i Transferència tecnològica, Rosa Cubel, i el delegat institucional de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineus, Joan Girona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els mercats de Tarragona ja es preparen per Nadal

Notícia següent

Pescadors de Castelló localitzen un cadàver al mar

Notícies relacionades