L’Ajuntament de Lleida ha col·locat, durant el mes de juny, dues caixes niu a les teulades de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i del Turó de la Seu Vella amb tres individus, respectivament, de l’espècie Falco peregrinus (falcó pelegrí). L’objectiu d’introduir aquesta espècie dins l’ecosistema de la ciutat és millorar la biodiversitat i promoure l’equilibri ecològic entre els ocells. La tinent d’alcalde Begoña Iglesias valora molt positivament la iniciativa perquè, a més, “actua sobre la concentració d’estols d’ocells urbans en determinats punts de la ciutat, que desplacen altres espècies i causen molèsties al veïnat”.
En aquest sentit, per la implantació d’aquests falcons a la ciutat de la forma més natural possible, s’ha fet ús de la tècnica hacking. Aquest sistema es basa a criar aus en l’entorn en el qual s’alliberaran, col·locant-los en caixes nius quan són encara polls i alimentant-los de tal forma que s’eviti el contacte amb els cuidadors. Amb una revisió veterinària prèvia i l’anellament pel seguiment posterior, els falcons identificaran aquest lloc com el seu entorn de naixement. Amb una adequada estratègia d’alimentació durant els primers dies en llibertat, s’ajuda que aprenguin a buscar aliment i a adaptar-se a l’espai per si mateixos. Un cop que els surten les plomes definitives i arriben a l’edat de començar a volar, s’obre la caixa niu. Els pròxims anys, formaran les seves pròpies parelles i és probable que s’estableixin en l’entorn on van créixer, on tornaran a criar.
La ubicació dels nius s’ha fet amb la col·laboració de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i el Consorci del turó de la Seu Vella i ha permès cobrir tota la ciutat, tenint en compte l’alçada, l’entorn i el camp visual.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte URBAN-NAT Lleida, un dels objectius del qual és millorar la biodiversitat urbana, fomentant la diversificació d’espècies i afavorint l’equilibri ecològic entre elles. Així, introduint aquests falcons a la ciutat, es pot controlar els estols d’ocells com coloms, tudons, gralles i estornells, els seus enemics naturals.
El Falco peregrinus (falcó pelegrí), és una espècie protegida i bioindicadora d’ecosistemes saludables i presenta un interès especial per a la seva integració i consolidació en entorns urbans. Aquest rapinyaire s’alimenta de coloms i tórtores, sent un bon aliat contra la problemàtica d’aquestes aus, no només per la disminució de la població per la depredació directa, sinó perquè la seva simple presència fa que els coloms i altres espècies d’aus estiguin en alerta, disminuint la seva taxa de reproducció, de descans i provocant que es dispersin per la ciutat. A Lleida, durant la primavera, es poden observar entre 15 i 20 espècies d’aus, com cueretes blanques, gafarrons, pardals, mallerengues, orenetes, falciots, gavians, cigonyes, garses, gralles, tudons, coloms, xoriguers, entre altres.
Aquesta actuació s’emmarca en el projecte URBAN-NAT Lleida, de renaturalització, adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de la zona urbana i periurbana de Lleida, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.