Dissabte, 13 d'abril de 2024
És notícia

Lleida, on més artefactes explosius de guerra s’han trobat: 3.445

Avatar photo
L’Alt Urgell és la comarca en la qual s’han localitzat més peces, 1.800, seguida del Segrià i les Garrigues

Els Mossos d’Esquadra, a través de l’àrea TEDAX-NRBQ encarregada de la localització i desactivació d’artefactes explosius, han elaborat un mapa amb totes les intervencions realitzades des de l’1 de gener de 2012 fins a dia d’avui relacionades amb la troballa d’artefactes provinents de conflictes bèl·lics històrics per tot el territori català.

En total, aquest mapa contempla 8.273 artefactes explosius bèl·lics recollits durant els últims 12 anys a Catalunya, dels quals 3.445 en la demarcació de Lleida, que encapçala el nombre de troballes, especialment al Segrià, la Noguera i l’Alt Urgell.

D’aquests 3.445 artefactes, 2.119 són granades de morter i 670, projectils d’artilleria.

En el conjunt de Catalunya s’ha trobat 2.081 projectils d’artilleria, 100 bombes d’aviació, 2.110 granades de mà, 3.491 magranes de morter, 26 magranes de fusell, 237 espoletes, 17 bombardas, 189 coets i 6 mines.

La majoria de les intervencions del TEDAX-NRBQ en territori català estan relacionades amb conflictes bèl·lics del passat com són les Guerres de Successió del segle XVII-XVIII, la invasió napoleònica o Guerra del Francès, els Carlismes i, especialment, la Guerra Civil Espanyola.

A més, durant aquest període el cos de Mossos d’Esquadra també ha destruït 6.923 artefactes explosius. En concret, els agents han detonat de forma controlada 1.595 projectils d’artilleria, 82 bombes d’aviació, 1.553 granades de mà, 3.242 granades de morter, 12 granades de fusell, 223 espoletes, 184 coets, 12 bombardes i 4 mines.

Explosius actius malgrat el pas del temps

Segons ha explicat Gustau Aparisi, sotscap de l’àrea TEDAX-NRBQ de Mossos d’Esquadra, en la majoria de casos i malgrat el pas del temps, els artefactes segueixen mantenint-se actius.

“A no ser que el material hagi estat en situació de conservació molt dolenta, com dintre d’un riu per exemple, l’explosiu es manté perfecte i la seva manipulació comporta un gran risc”. Per aquest motiu, ha recomanat no tocar ni moure els elements del lloc on es troben i trucar immediatament al 112 perquè els especialistes del TEDAX es desplacin al punt i facin una extracció segura.

D’entre les intervencions en el territori lleidatà, destaquen la de Cubells, quan l’11 de març de 2009 es van recollir tres granades de mà en la “Masia de Pere Pau”. En el moment de la recollida es van trobar fragments ossis de restes humanes de combatents de la Guerra Civil espanyola.

A Balaguer, el 27 de febrer de 2009, a l’interior del pàrquing comunitari d’un edifici, un col·leccionista d’artefactes va resultar ferit de gravetat en manipular un projectil d’artilleria. L’explosió es va produir a l’interior d’un traster que es trobava ple d’artefactes i explosiu i on es van intervenir 31 projectils d’artilleria, 6 bombes d’aviació, munició i 11 kg de trilita, entre altres.

D’altra banda, a Térmens, el 3 d’abril de 2006 es va produir una explosió quan un col·leccionista estava desmuntant l’espoleta d’un projectil d’artilleria. L’home va sofrir ferides molt greus. Es van recuperar 443 artefactes explosius de conflictes bèl·lics, així com munició, 3 bombes d’aviació, 3 càrregues de TNT i 9 quilograms de pólvora.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Enxampen l’home que es dedicava a robar a les farmàcies de l’Eixample de Barcelona

Notícia següent

Un home confessa haver mort i aparedat la mare del seu fill

Notícies relacionades