L’Ajuntament de Lleida avança amb el pla de seguiment i control de les aus a la ciutat que ha posat en marxa la Regidoria de Sostenibilitat fent volar una àguila Harris, o l’aligot de Harris, amb l’objectiu de generar una certa inquietud sobre aquestes aus que hi ha instal·lades a la ciutat, especialment tudons i coloms.
A l’avinguda Francesc Macià de Lleida hi ha hagut a primera hora d’aquest matí la demostració i presència d’aquesta àguila, un ocell rapinyaire de la família dels accipítrids i que té un color marró fosc menys al final de la cua, que és blanca. És en aquesta zona on actuarà aquesta àguila, especialment a la part baixa de la ciutat a Rambla de Ferran i Doctora Castells, tal com ha explicat l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa.
Els vols, que es faran durant tot el mes de juny, es duen a terme diàriament en franges horàries diferents a la Rambla de Ferran i/o a l’avinguda de Doctora Castells. L’objectiu d’aquesta acció és foragitar els tudons, estornells i coloms que hi ha als arbres de la Rambla de Ferran i Doctora Castells i obligar-los a buscar altres llocs on fer els seus nius, fora de la ciutat.


Durant la visita també hi ha hagut la tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, i un tècnic de l’empresa especialitzada en aquest tipus de vols rapinyaires. “Avancem en el programa per millorar la qualitat ambiental i confort de la ciutat amb un dels vols de rapinyaires en el marc del pla de seguiment i control de les aus a la ciutat, com tudons i coloms que generen neguit, malmeten el mobiliari urbà i molesten la ciutadania amb caràcter general”, ha explicat el paer en cap.
En aquest sentit, Larrosa ha dit que amb aquesta àguila s’aconsegueix generar “una certa inquietud sobre aquestes aus amb l’objectiu d’espantar-les”.

Aquesta no és l’única acció que durà a terme l’Ajuntament de Lleida per controlar plagues a la ciutat, tal com es va avançar a mitjans d’abril. Cal recordar que la previsió de la Paeria per aquest 2025 és invertir 44 milions d’euros per al manteniment de l’espai públic.
Entre altres actuacions, hi haurà els nius de falcons, el control reproductiu amb la retirada de nius un per un, l’ús de pirotècnia amb baixa intensitat o actuacions cinegètiques en col·laboració amb els Agents Rurals. El paer en cap també ha demanat la col·laboració de la ciutadania.
Pel que fa a l’alliberament de falcons, el paer en cap ha explicat que properament s’incorporaran polls per captar l’atenció d’aquests falcons i perquè s’acostumin a viure en un entorn determinar. Aquesta acció es farà al voltant de l’Hospital Arnau de Vilanova i també en un altre punt de la Seu Vella.
Pel que fa a la campanya de conscienciació veïnal, Larrosa ha dit que “aquesta campanya servirà perquè els veïns i veïnes prenguin mesures a casa seva, evitar que niïn aus d’aquestes característiques, eliminar nius en època especialment de cria”.
Així, es revisaran els edificis on s’ha detectat que es resguarden o nien els coloms i s’actualitzarà el procediment intern amb el servei de Disciplina Urbanística, per tal d’aconseguir que els propietaris prenguin mesures dissuasives (col·locació de xarxes o punxes, tapar forats, portes i finestres d’espais no habitatges, etc.)
Es revisaran els indrets de la ciutat més adients per col·locar-hi gàbies de captura controlada.
L’alcalde també ha posat de relleu que, a banda, hi haurà també altres actuacions de caràcter general, com són la revisió dels protocols municipals, el treball amb experts en fauna urbana per afinar les estratègies més adequades per a cada espècie i indret, l’elaboració d’uns cens de les diferents espècies problemàtiques i, sobretot, ha posat èmfasi en la corresponsabilitat ciutadana “des de la Paeria farem campanyes per conscienciar sobre la problemàtica i evitar, per exemple, que s’alimenti aquests animals i per involucrar als propietaris d’edificis perquè col·laborin amb aquests esforços”.
Calendari
El pla es planteja per un període de quatre anys (2026-30), però les primeres mesures ja s’han començat a aplicar. Així, ja s’ha realitzat la localització i eliminació de nius a les zones on els tudons són més actius i provoquen més molèsties, amb control setmanal. També s’estan duent a terme des del març les actuacions intensives sobre edificis.
Ara, durant el mes de juny, es faran els primers vols de rapinyaires amb falconeria i aquest any també s’iniciarà el projecte d’instal·lació de nius i cria de polls de falcons urbans pel mètode del hacking.
L’any vinent s’establirà un contracte extern per dur a terme aquestes tasques de control de la població d’aus urbanes durant tot el període de vigència del pla, fins a l’any 2030. També es comptarà amb un seguiment i avaluació periòdica dels resultats de cada mesura, per anar adaptant el pla i modificar o intensificar les zones d’actuació.