La Sala Martina Castells de la Llotja de Lleida ha donat avui el tret de sortida a la jornada del Pacte per la Convivència i el Civisme a la Ciutat de Lleida, una jornada que ha comptat amb persones expertes i una taula d’experiències amb l’objectiu de crear un marc interdepartamental que faciliti el lideratge de la ciutadania en la cura de la ciutat i la promoció d’unes relacions basades en el respecte entre les persones que hi viuen.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i diferents membres del govern municipal han assistit a la jornada, amb la participació d’unes 350 persones, així com la tinenta d’alcalde i responsables d’aquest projecte, Cristina Morón i Carles Alsinet.

“Estic emocionat per la resposta de la ciutadania, pels homes i dones de Lleida que volen contribuir a la generació d’aquest pacte. Estic agraït a la feina que està fent la Cristina Morón i també a les persones que ens expliquen de quina manera podem avançar en aquest repte que és gegantí, el repte que aquesta ciutat sigui una ciutat exemplar en matèria de civisme i convivència“, ha explicat el paer en cap en una atenció als mitjans de comunicació.
En aquest sentit, Larrosa ha afirmat que també “és un repte per als lleidatans i lleidatanes que han de modelar aquesta nova ciutat. Una ciutat diversa, inclusiva, igualitària, una ciutat on el respecte ha d’estar a peu de carrer. Aquest projecte ens permetrà ordenar el quadern de ruta que volem seguir i ens ha de fer veure que estem davant d’un món d’oportunitats. Hem de fer una millor ciutat, i aquest pacte, serà l’eina que ho farà”.
Entre els principals eixos del pacte, segons l’alcalde, hi ha la importància del rol que jugarà cadascú dels lleidatans i lleidatanes. “Quin és el paper dels educadors de les escoles, el paper els voluntaris, de les entitats esportives i culturals, de persones nouvingudes, i d’aquells que representen diferents sensibilitats i col·lectius. Hem de ser conscients quin és el paper que podem jugar en les diferents etapes de formació”.
En aquest eix juga un paper molt important la manera en què eduquem i quins són els valors que podem entendre i compartir. “Hi ha un element cabdal. Qui som i per què som així? La ciutat no pot perdre la seva identitat, hem de ser capaços i generosos de poder subsumir a tothom un projecte de Lleida, que té una història i unes particularitats. Hem de veure quin és el paper dels diferents agents i com avancem en la carta de valors”.
Com a exemple d’aquesta convivència, el paer en cap ha explicat que en diverses ocasions li han demanat que retiri bancs de les places de la ciutat, o que els faci més petits per la por d’alguns ciutadans. “No pot ser que em demanin que retiri bancs de les places. Moltes vegades em diuen que si els trec així no s’asseurà segons qui que ens fa una mica de por. Inclús m’han arribat a demanar que siguin més petits perquè ningú es pugui estirar. O m’han demanat que hi hagi nens que no puguin jugar a pilota. No som capaços de generar un espai públic que sigui pensat per a tothom? Aquest és un dels exemples que construeixen aquesta realitat on tots hem de col·laborar”.