Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Lleida celebra el Dia Mundial de l’Aigua als Aiguamolls de Rufea

Avatar photo

La Regidoria de Transició Ecològica organitza diverses activitats per donar a conèixer aquest important espai natural, catalogat en l’inventari de zones humides de Catalunya

L’Ajuntament de Lleida ha celebrat el Dia Mundial de l’Aigua amb una sèrie d’activitats que la Regidoria de Transició Ecològica ha programat durant tot el matí als Aiguamolls de Rufea. La diada ha coincidit amb la finalització dels treballs de millora d’aquest espai natural, ubicat a les portes de la ciutat.

El tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha fet una valoració molt positiva de la jornada, tant per l’assistència de públic com pel treball desenvolupat des de la Paeria, ja que “una activitat com la del recompte d’ocells ens ratifica que els Aiguamolls de Rufea es consoliden com un dels espais de nidificació més importants del país”.

Uns treballs de recuperació ambiental, que s’emmarquen en el programa europeu Interreg, que ha permès adequar l’espai natural amb torres d’observació i de biodiversitat, amb un mirador i ara amb una passarel·la flotant.

Sergi Talomonte ha animat la gent a participar i visitar els Aiguamolls de Rufea. “Trobo que la gent té ganes de sortir de casa després de tant temps amb restriccions de mobilitat. Aquesta és una activitat segura. Ideal perquè està a l’aire lliure i, especial, ja que ens permet uns moments d’esbarjo gaudint de la natura”, ha dit.

Invitació a participar

L’Ajuntament de Lleida ha convidat la ciutadania a acostar-se als Aiguamolls de Rufea en bici o a peu, pel camí del riu, per descobrir els valors naturals de l’espai i les millores ambientals i d’ús públic recentment finalitzades.

Aquesta zona natural està situada a 6 km del centre de Lleida, aigües avall del Segre, i s’hi pot accedir fàcilment des del marge esquerre de la canalització.

Durant tot el matí, tècnics i col·laboradors de la Regidoria, col·locats a diferents punts del recorregut, han fet explicacions interpretatives sobre l’espai i els elements naturals en diferents punts del camí del riu i els Aiguamolls de Rufea, Així s’han pogut observar ocells amb telescopi des de la passarel·la del Tòfol i des del Mirador, s’ha informat sobre la fauna de la Torre de Biodiversitat i la bassa d’amfibis. També s’ha pogut assistir a la sessió d’anellament científic d’ocells i s’ha explicat la història dels aiguamolls i la vegetació més característica.

Darreres actuacions

Aquests darrers dies han finalitat les obres d’adequació de l’espai natural, que formen part de la fase 2 del projecte de Millora Ambiental de Rufea, que compta amb finançament del programa Interreg POCTEFA amb fons FEDER, dins el projecte TTFS “Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre”. Aquest és un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra.

Una de les darreres actuacions que s’ha fet als Aiguamolls ha estat la col·locació d’una passarel·la flotant, de 2 metres d’ample i 36 de llarg, sobre la bassa gran, per tancar el camí circular entorn de les basses, oferint una visió desconeguda fins ara, arran d’aigua.

En aquesta darrera fase del programa Interreg també s’ha construït un mirador elevat per tenir vistes panoràmiques sobre els Aiguamolls i el tamarigar. S’ha fet la plantació d’un total de 210 arbres (àlbers, lledoners, verns i freixes) i 685 arbustos (tamarius, sargues, saücs, rosers i esbarzers), amb l’objectiu d’aconseguir un hàbitat de ribera en zones amb escassa vegetació. També s’ha col·locat nous panells explicatius i per la identificació d’ocells, s’ha construït una bassa d’amfibis i una Torre de Biodiversitat.

Itinerari natural

Els Aiguamolls de Rufea són una zona humida d’interès ecològic i social, situats prop de l’ermita de Butsènit, al marge dret del riu Segre, ocupant una superfície de 35 hectàrees, aproximadament. Els Aiguamolls formen part de les zones humides disperses per la plana de Lleida i estan catalogats dins de l’inventari de zones humides de Catalunya. Tenen un elevat potencial com a àrees mixtes de protecció i de gestió del sistema d’espais lliures territorials, que cal promocionar com a seu d’activitats socials, esportives, educatives, de recerca i com a indrets d’especial interès paisatgístic i natural.

Durant el 2004-2005, es van fer als Aiguamolls de Rufea les primeres actuacions per recuperar paisatgísticament l’indret, com a espai de llacunes fluvials i prats humits vinculats a la dinàmica del riu. Els darrers anys, els Aiguamolls han evolucionat, consolidant el seu interès faunístic, i s’ha donat un nou impuls a les infraestructures per promocionar l’ús públic de l’espai.

La connexió dels Aiguamolls de Rufea amb el camí del riu configura un itinerari natural per caminar, passejar en bicicleta, observar la fauna, la flora i el paisatge de l’horta i, en definitiva, posar a l’abast un espai excepcional pel seu valor ecològic i la seva proximitat a la ciutat, que permet el gaudi tranquil i la connexió amb la natura més propera.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Arxiu del Port retransmet via ‘streaming’ la primera xerrada de ‘Tardes a l’Arxiu’

Notícia següent

Investiguen l’agressió a un home a qui van abandonar malferit davant l’hospital de Figueres

Notícies relacionades