Les obres de Sixena no tornaran al Museu de Lleida

Les obres d’art del Museu de Lleida i del Museu Nacional d’Art de Catalunya que actualment es troben a Sixena (Aragó) no tornaran a Catalunya.

El Tribunal Suprem ha rebutjat els recursos que va presentar la Generalitat.

El litigi s’ha centrat en un centenar de peces que la Generalitat va comprar entre els anys 80 i 90 a les monges del monestir aragonès. En aquest cas, la justícia va declarar nuls els contractes de compravenda. Primer el jutjat d’Osca i després l’Audiència d’Osca van determinar que les operacions no eren legals.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha afirmat que “van aprofitar el 155 per trencar la unitat de col·lecció d’un museu català, el Museu de Lleida, i obrir una terrible caixa de Pandora, emparant-se en la seva idea d’unitat patriòtica”.

En aquest sentit, Talarn adverteix que “cap museu legítimament establert podrà estar tranquil a partir d’avui”. D’aquesta manera, s’ha expressat a través de les xarxes socials el president de la diputació lleidatana després que aquest dijous s’hagi fet pública la sentència amb què el Tribunal Suprem dona la raó a l’Aragó i declara nul·la la venda de les 96 obres d’art de Sixena al MNAC i al Museu de Lleida.