L’eclipsi parcial ha tapat el 5% de la superfície del Sol a la demarcació de Lleida

El fenomen astronòmic s'ha pogut observar a través d'un telescòpic del Parc Astronòmic del Montsec

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Lleida ha estat la primera demarcació de Catalunya on aquest dijous s’ha pogut veure l’eclipsi parcial de Sol que ha deixat tapat durant poc més d’una hora prop del 5% d’aquesta estrella. El Parc Astronòmic del Montsec (PAM), a Àger (Noguera), és l’únic lloc de Ponent on s’ha pogut observar aquest fenomen astronòmic. Ha estat a través del telescopi Celostat, que projectant el Sol en una pantalla, ha permès a un grup de visitants i als membres del parc poder veure en directe i de forma segura aquest eclipsi parcial. El darrer eclipsi parcial de Sol que es va veure en aquest indret va ser el 20 de març de 2015, mentre el proper es podrà veure l’any vinent. Per observar-ne un de total caldrà esperar fins al 2026.
L’eclipsi parcial a Lleida ha començat a les 11.13 hores, entre tres i set minuts d’avantatge respecte a les altres demarcacions del país, i ha estat la que s’ha allargat més en el temps fins a finalitzar a les 12.35 hores del migdia. El punt màxim del fenomen astronòmic s’ha registrat a les 11:53 hores quan al voltant del 5% de la superfície del Sol ha quedat tapada per la Lluna. El monitor al PAM, Xavier Moli, ha indicat que l’eclipsi s’ha vist com “una petita mossegada a la part esquerra superior del Sol” mentre a altres punts del planeta, com Canadà, l’eclipsi ha estat anular.

Al Parc Astronòmic del Montsec l’eclipsi s’ha observat des d’una sala on s’ha projectat la imatge del telescopi Celostat en temps real. Segons Moli, aquesta forma d’observar el Sol permet que diverses persones vegin la mateixa imatge en tot moment i també és més segura, ja que tot i que els filtres dels telescopis estan homologats “hi ha el risc que l’ull pugui rebre l’impacte de molta llum”. “Això al final és una projecció. És una forma totalment segura d’observar-lo”, ha indicat. A banda dels treballadors del PAM, l’eclipsi també l’han seguit en directe un grup de pares i els seus fills que aquest dijous han visitat les instal·lacions del parc.

Eclipsi total al 2026

A l’octubre de l’any vinent es podrà veure un nou eclipsi parcial que serà semblant al que s’ha vist aquest dijous pel que fa la superfície de Sol que quedarà tapada. En canvi, caldrà esperar una mica més per poder veure el primer eclipsi total a Catalunya d’aquest nou mil·lenni. Serà el 12 d’agost de 2026 i, segons han assenyalat des del PAM, el millor lloc del país per observar-lo serà a la demarcació de Tarragona, mentre a la resta del país es Sol “quedarà tapat en un 99%” aproximadament.

L’últim eclipsi total de Sol que es va veure a la península va ser l’any 1912, de manera que el de 2026 serà el primer que es podrà veure a la península dels últims 114 anys.