L’Ajuntament de Lleida retirarà els reconeixements al Rei emèrit que hi ha a la ciutat

El Ple de la Paeria rebutja la inhabilitació de Torra, amb el volts d'ERC, JxCat i el Comú

El bust de Joan Carles I ubicat al saló de sessions de la Paeria de Lleida, en una imatge d'arxiu. ACN

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha avalat retirar els reconeixements al Rei emèrit que hi ha a la ciutat com ara el nom de carrers, edificis o centres formatius. Així, l’alcalde Pueyo ha anunciat que la setmana vinent es retirarà el bust de Joan Carles I del saló de sessions. El Ple també ha expressat el rebuig a la sentència “grotesca i desproporcionada” que inhabilita Quim Torra, una moció que també s’ha aprovat amb els vots dels tres grups del govern.

D’altra banda, ha quedat rebutjada la reprovació del Govern per la gestió del segon confinament de Lleida platejada pel PSC. Malgrat el suport de PP, Cs i també del Comú, el vot de qualitat de l’alcalde ha impedit que prosperés. També s’han aprovat les ordenances fiscals per al 2021.

El Ple de la Paeria, corresponent al mes de setembre, ha aprovat la moció presentada per ERC per “fer efectiva la retirada dels reconeixements” al Rei emèrit “en tot allò que afecta la ciutat de Lleida”. En concret, fa referència al nom de carrers, edificis, o centres formatius, entre d’altres.

En aquest sentit, l’alcalde Miquel Pueyo ha anunciat que la setmana vinent es retirarà el bust de Joan Carles I que presideix el saló de sessions de la Paeria de Lleida, que serà traslladat a l’Arxiu Arqueològic d’Aubarès on es guarda el patrimoni de la ciutat.

El text manifesta “el rebuig al sistema monàrquic espanyol, que presenta sòlids indicis de corrupció i és hereu del franquisme” i expressa el suport a qualsevol iniciativa “adreçada a denunciar l’opacitat de la monarquia espanyola i a favor de clarificar qualsevol presumpte irregularitat comesa per aquesta”.

Així mateix, demanda la creació al Congrés d’una comissió d’investigació sobre les suposades irregularitats comeses per membres de la Família Reial espanyola, així com les seves possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l’estat espanyol a l’Aràbia Saudita.

La moció republicana ha prosperat amb es vots favorables d’ERC, JxCat i el Comú i el PSC, PP i Ciutadans hi han votat en contra.

Rebuig a la inhabilitació de Torra

El Ple de l’Ajuntament de Lleida també ha expressat el seu rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitar al 131è president de la Generalitat “per uns fets que no constitueixen cap delicte i que estan emparats en la llibertat d’expressió”. La moció, presentada per JxCAT, qualifica la sentència de “totalment grotesca i desproporcionada” ja que “deriva de la instrumentalització de diverses institucions de l’Estat, com en aquest cas la Junta Electoral Central”. Així mateix, expressa la solidaritat cap al president inhabilitat Torra.

El text també reclama “el màxim respecte per a les institucions catalanes i pels seus representants, escollits democràticament”. La moció s’ha aprovat amb el suport dels tres grups del govern, mentre l’oposició s’ha pronunciat en contra.

El vot de qualitat de Pueyo evita reprovar el Govern per la gestió del segon confinament de Lleida

També en l’apartat de mocions, ha quedat rebutjada la proposta del PSC que instava la Paeria a reprovar el Govern de la Generalitat per la gestió duta a terme durant el segon confinament a Lleida del mes de juliol, i a sol·licitar a Salut la publicació dels informes i de les dades que l’haurien justificat. El Comú s’ha sumat a l’oposició, donant suport a la totalitat de la moció i desmarcant-se així dels altres dos socis de govern (ERC i JxCAT).

La renúncia, però, del fins ara regidor de Ciutadans, José Luís Osorio, que s’ha fet efectiva en aquest Ple, ha deixat un empat a 13. El vot de qualitat de l’alcalde Miquel Pueyo ha desequilibrat la balança, amb la qual cosa la petició de reprovació no ha tirat endavant.

Tot i això, sí que s’han aprovat altres punts de la moció socialista. Entre altres, el que lamenta “la manca d’informació i cooperació per part de la Generalitat amb la pròpia Paeria en la presa de decisions que van acabar confinant la ciutat”, així com “la informació confusa i poc concreta cap al conjunt de la ciutadania”.

Així mateix, també s’emplaça a l’Ajuntament a instar Salut a reforçar el sistema de vigilància epidemiològica i de salut pública; a incrementar els recursos humans als CAP i la reobertura dels consultoris locals del territori tancats des de l’estat d’alarma, i a establir un calendari per materialitzar les inversions compromeses a Lleida en els últims anys.

Altrament, no s’han aprovat les mocions dels grups PP i de Ciutadans, ambdues reclamant mesures per lluitar contra l’okupació d’habitatges a la capital del Segrià, després dels vots en contra d’ERC, JxCat i Comú. Tot i això, en el cas de la de Cs s’ha avalat el punt que insta el govern de l’Estat i el Congrés a promoure totes reformes legals necessàries per defensar la propietat privada i estudiar que el Fons Social d’Habitatges, constituït amb habitatges d’entitats financeres, passi a ser permanent per facilitar l’allotjament a la població més vulnerable.