L’aeroport d’Alguaire es convertirà en un centre espacial

La Generalitat de Catalunya invertirà 26 milions d'euros fins a l'any 2025 per a convertir l'aeroport d'Alguaire en el SpacePort de Catalunya.

Imatge de la torre de l'Aeroport de Lleida-Alguaire enmig d'un cel blanc de boira. El 30 de desembre de 2018. (Horitzontal)

La Generalitat de Catalunya invertirà 26 milions d’euros fins a l’any 2025 per a convertir l’aeroport d’Alguaire en el SpacePort de Catalunya, el centre que desenvoluparà i centralitzarà activitats de la nova economia espacial. Segons ha anunciat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, Alguaire serà un port espacial dedicat a missions de vol suborbital, a més d’un centre de proves de propulsió per a coets-llançadora, un parc empresarial i un centre educatiu per a empreses tecnològiques.

A pesar que a Europa s’han anunciat diverses iniciatives en aquest sentit, Alguaire pretén convertir-se en la primera infraestructura operativa d’aquest tipus. Tot i que no s’ha concretat la data del primer vol per col·locar-los en la suborbital el secretari general del departament va afirmar que seria “Al llarg del 2021”. A més a més es va referir a les crítiques sobre el projecte afirmant que “més enllà de les ironies amb les quals s’ha rebut el projecte, la NASA és un exemple de la innovació tecnològica que Catalunya pretén aconseguir apostant per una tecnologia que connecta”.

Els 26 milions que es volen invertir entre l’any 2021 al 2025, es multiplicarà davant la previsió d’impacte econòmic d’aquesta nova àrea científic-espacial, que serà de més de 600 milions d’euros i que generarà 350 noves places de treball.

Aquesta activitat aeroespacial en l’aeroport de Lleida-Alguaire és possible gràcies a l’acord de col·laboració entre Aeroports Públic de Catalunya i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), entitat que col·laborarà en la creació de la nova Agència Espacial de Catalunya. El projecte serà finançat amb els fons europeus NextGenerationEU.