La Paeria posa en marxa una campanya per fomentar el compostatge domèstic

La iniciativa, sota el nom «Com fer compostatge domèstic a casa. Pas a pas!», s’inicia el proper dijous dia 7 de maig amb un taller virtual sobre com preparar compost a casa

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Lleida posa en marxa una iniciativa per fomentar el compostatge domèstic a les llars de Lleida i de l’Horta, sota el nom «Com fer compostatge domèstic a casa. Pas a pas!», té la voluntat de fomentar el compostatge dels residus orgànics entre els habitatges de Lleida per la seva transformació en un adob de qualitat, a més a més d’ajudar a reduir els residus que genera la fracció orgànica a la ciutat.

La campanya s’orienta a tots els ciutadans de Lleida però especialment a les cases que disposen de jardí i a tots els habitatges de l’Horta, amb la voluntat de millorar la recollida selectiva de la fracció orgànica.

El tinent d’alcalde i responsable de transició ecològica de la Paeria, Sergi Talamonte, ha explicat que “la fracció orgànica representa prop d’un 30% del total de residus que es produeixen a les llars de Lleida”. Amb aquesta campanya “volem ajudar a reduir els residus que genera la fracció orgànica a la ciutat i contribuir, d’aquesta manera, ​a l’economia circular i a evitar el canvi climàtic”. “Aquesta iniciativa és una de les múltiples actuacions que l’Ajuntament de Lleida porta a terme en matèria de medi ambient i sostenibilitat”, ha conclòs Talamonte.

La campanya s’iniciarà amb un taller virtual sobre com fer compostatge domèstic, que tindrà lloc el proper dijous, 7 de maig a les 17 hores a través de l’aplicació TEAMS. La sessió, a càrrec de l’enginyera agrònoma Júlia Consuegra, està adreçada a totes les persones que vulguin conèixer com es fa el compostatge a casa, i es difondrà a través del web de la Paeria i diverses xarxes socials.

En el taller, d’una hora de durada, s’explicarà com fer el compost a casa, quins material necessitem i quin problemes poden sorgir. Qui estigui interessat es pot inscriure al taller a través del web municipal o escrivint a infosostenible@paeria.es.

La segona fase d’aquesta campanya s’iniciarà el proper mes de setembre amb la compra i cessió de 65 compostadors domèstics que es repartiran entre veïns i veïnes de l’Horta i de Lleida, així com 15 compostadors comunitaris per les escoles.

També al setembre es faran noves sessions d’iniciació per als usuaris als que es reparteixi el compostador i una sessió d’aprofundiment en el compostatge per aquells que ja en fan i vulguin millorar. Una altra de les activitats previstes és donar a conèixer el compostatge domèstic entre els infants de les escoles de Lleida a partir del proper curs escolar, en el marc de l’Agenda 21 Escolar.

Finalment, durant el mes de novembre es realitzarà una enquesta de valoració a la ciutadania per conèixer l’ús dels compostadors a l’Horta de Lleida i els treballs realitzats a les escoles.

Aquest projecte està subvencionat per l’Agència de Residus de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, dins dels projectes de foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals. El projecte preveia el seu inici a principis de primavera, però degut a l’estat d’alarma s’ha hagut de reorganitzar.

Més informació a l’espai web https://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat/residus-i-neteja-viaria/compostatge

La fracció orgànica a Lleida

La fracció orgànica acostuma a ser la més abundant de les escombraries que es generen en una casa i representa un 29% dels residus que es produeixen”. Això a Lleida representa, segons dades de 2019, la generació de 19.000 tones anuals de matèria orgànica, és a dir, gairebé 140 quilograms anuals per persona. Una bona separació i recollida selectiva de la fracció orgànica, tractada a la planta de compostatge, genera un bon compost que es pot retornar als camps en forma d’adob orgànic.

En el cas de disposar d’un espai de jardí o un hort, tothom es pot fer el seu propi adob orgànic compostant les restes orgàniques que produeix a casa i després utilitzar el producte resultant per aportar matèria orgànica a l’hort, el jardí o les plantes de les jardineres.