La línia ferroviària entre Lleida i La Pobla recupera la normalitat

La línia de tren torna a la normalitat coincidint amb l'entrada a la fase 1 de la regió sanitària de Lleida

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) recuperarà la totalitat del servei a la línia Lleida-La Pobla demà dilluns 18 de maig, coincidint amb l’entrada a la fase 1 de la desescalada de la regió sanitària de Lleida. D’aquesta manera, les circulacions i els horaris a la línia tornaran a ser els que hi havien abans del dissabte 21 de març, quan FGC va reduir les freqüències a la meitat per adaptar l’oferta als requeriments de les autoritats sanitàries i de la mobilitat pel coronavirus. De fet, durant aquestes setmanes, la demanda del servei ha disminuït al voltant d’un 84% arran de la crisi sanitària.

Tot i la recuperació del servei, el tram comprès entre les estacions de Balaguer i La Pobla de Segur es continuarà realitzant amb autobús com a conseqüència dels treballs de reparació de la unitat de tren malmesa durant el temporal Gloria del mes de gener. Aquestes treballs s’han vist afectats per les limitacions imposades per l’estat d’alarma pel coronavirus i la previsió és que la unitat torni a estar en servei la segona quinzena de juliol, segons han informat des de FGC.

Ferrocarrils també indica que la tornada a la normalitat a la línia Lleida-La Pobla es farà “aplicant totes les mesures higièniques i de prevenció que FGC ha anat adoptant des de l’inici d’aquest episodi, seguint allò establert en el seu Pla de contingència per minimitzar el risc d’infecció entre les persones usuàries i el personal”.

Entre aquestes mesures en destaquen la neteja a fons amb productes desinfectants i virucides en tots els espais de les estacions en què hi pot haver moviment de clients i poden tocar el mobiliari de l’estació, així com la desinfecció diària de tots els elements de l’interior dels trens i del mobiliari de les estacions. Pel que fa a l’accés als trens i a les estacions, els i les maquinistes obren i tanquen totes les portes dels trens automàticament i les portes no automàtiques de les estacions es mantenen obertes per minimitzar la seva manipulació.

De la mateixa manera, FGC també informa a les persones que viatgen amb Ferrocarrils d’un seguit de recomanacions i de mesures d’autoprotecció davant del coronavirus i continua informant que s’eviti utilitzar el transport públic si es pot. Entre aquestes indicacions destaca l’obligatorietat de l’ús de mascareta quan s’utilitzi el transport públic, mantenir la distància de seguretat amb les altres persones usuàries, respectar l’ocupació dels seients i evitar les hores punta i les aglomeracions. Pel que fa a l’ocupació dels trens, els actuals requeriments del Govern estipulen que no poden ser ocupats més del 50% dels seients disponibles i que, com a màxim, pot haver-hi dues persones per metre quadrat en les plataformes per anar dret, per tal de mantenir les distàncies de seguretat fixades per les autoritats sanitàries.

Descens d’un 84% de la demanda

Pel que fa a la demanda a la línia Lleida-La Pobla durant aquestes setmanes, la disminució respecte a les validacions de l’any passat s’ha situat a l’entorn d’un 84%, amb una mitjana de 95 validacions al dia, quan habitualment la mitjana és de 608.

Aquest volum de persones usuàries ha permès que es pogués garantir en tot moment que els trens no estiguessin ocupats més d’un terç de la seva capacitat i que els usuaris hagin pogut complir amb la distància de seguretat requerida.