El TSJC ha informat les entitats Ipcena i Ecologistes de Catalunya (EdC) que la denúncia que van presentar contra el Departament d’Interior i el d’Agricultura pels incendis de la Segarra, la Noguera i l’Urgell de l’1 de juliol ha estat traslladada a la Fiscalia de Lleida. El portaveu de les dues entitats, Joan Vázquez, ha reiterat a la fiscalia els motius pels quals creuen que el Govern va actuar sense previsió, irresponsabilitat i falsejament de dades en la gestió dels focs, que van cremar unes 5.000 ha i van provocar la mort de dues persones. També han afegit que l’ordre de prevenció del Pla alfa 3 no incloïa la figura d’un vigilant en el cas que s’estiguessin portant a terme activitats de sega, com va passar el dia del foc de Torrefeta.
Els ecologistes han explicat en roda de premsa que després del trasllat de la denúncia a la Fiscalia de Lleida han decidit ampliar-la per reafirmar així la “irresponsabilitat” que hauria tingut el Govern en la gestió dels incendis de Torrefeta i Florejacs, i el de Sanaüja. L’ampliació fa referència a un punt de l’ordre de mesures a adoptar en la sega quan les condicions climàtiques són extremes. Segons Vázquez, en l’ordre de 2013, amb el conseller Josep Maria Pelegrí al capdavant d’Agricultura, i el 2020, amb la consellera Jordà al capdavant del Departament, s’especificava que a banda de les mesures de prevenció actuals també calia disposar de la figura d’un vigilant mentre es duia a terme l’activitat agrícola.
Aquesta figura hauria caigut de l’ordre de prevenció emesa pel conseller Òscar Ordeig aquest 2025, segons els ecologistes, i per això ara demanen que la fiscalia ho investigui per què s’afegiria a les altres irregularitats que consideren que hi va haver en la gestió d’aquests incendis. Vázquez ha recordat que tot i que les condicions climàtiques del dia dels focs fixaven l’activació del Pla alfa 3, quan no es pot segar, els Agents Rurals haurien permès la sega com si hi hagués el Pla alfa 2.
Una altra de les irregularitats que haurien tingut lloc aquell dia, segons Vázquez, és que els Grups de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) van arribar un quart d’hora tard al foc de Torrefeta “i no van poder actuar”, ja que en aquell moment les flames corrien a 30 quilòmetres per hora. Els ecologistes lamenten que el GEPIF més proper a la zona del foc es troba a Calaf i per això demanen que com a mínim n’hi hauria d’haver un per comarca.
Per tot plegat, els ecologistes volen posar en relleu a la fiscalia que les mesures que va adoptar el Govern per evitar i combatre els focs són “insuficients”. A banda, tal com ha explicat Raimon Mestres, un exagent rural que dona suport a Ipcena en aquesta causa, encara no s’ha valorat la fauna que s’ha vist afectada per aquest incendi, sobretot l’espècie protegida de l’esparver cendrós, que es troba en el moment de posta d’ous.