Fèlix Larrosa: “Hem de ser generosos i establir ponts d’entesa”

Avatar photo

Fèlix Larrosa tornarà a ser Paer en Cap de Lleida després de la clara victòria aquest 28M, que destrona el govern sobiranista d’aquests quatre anys. Tot i que no preveu pactes de coalició, el candidat socialista allarga la mà a la resta de partits de l’oposició per caminar plegats i marca la seguretat com un dels àmbits a afrontar en els primers dies de mandat. Repassem els resultats dels comicis a Lleida i com encara el mandat amb el socialista Fèlix Larrosa.

 

Es preveia un frec a frec i la victòria ha sigut contundent. S’esperava uns resultats tan clars?
Quan em preguntaven per les enquestes, contestava com diu el manual, però, en el fons, hi havia una qüestió que no em quadrava: l’enquesta del carrer. El que traslladava la gent del carrer eren ganes de canvi. Per això era prudent. Ara bé, el resultat electoral s’ha atansat molt a la nostra enquesta. No hem defallit i hem treballat durament fins al final de la campanya per poder traslladar la voluntat de fer les coses millor.

 

Quina ha sigut la clau?
No és una qüestió dels últims 15 dies, sinó d’estar al carrer durant quatre anys difícils. Ens han trobat sempre al seu costat. Quan han tingut dificultats, hem intentat contribuir a resoldre-les malgrat estar a l’oposició. Ens hem guanyat la seva confiança i s’ha acabat traslladant a les urnes.

 

Tot i que no existeix majoria alternativa, buscarà pactes de coalició amb PP, ERC o Junts?
La quotidianitat de la ciutat la podem resoldre perfectament en un govern en minoria. 9 regidors és un bon equip. Juntament amb el cos de funcionaris podem afrontar els reptes del dia a dia. Ara bé, en campanya, hem plantejat el projecte 2030 per reforçar la segona capitalitat de Catalunya. Som la segona capital de província en població, som la capital de la Catalunya interior i també d’un territori que va més enllà  del país, ja que som la capital dels aragonesos que estan a tocar de casa nostra. Aquest joc s’ha de fer possible amb la complicitat de tothom i superant els grans reptes que ens arribaran. Per tant, hem de sumar sensibilitats. Això vol dir que arrencarem amb un govern en minoria i analitzarem possibles acords per diferents temes en funció de les sensibilitats dels companys de corporació.

 

El context d’una davallada d’ERC i també de les eleccions generals pot forçar a iniciar el mandat amb un govern en minoria?
Hem de veure el context general. Esquerra també ambiciona altres posicions institucionals al territori i quedarà damunt la taula. Respecte de la ciutat de Lleida, mà estesa cap al nou grup d’Esquerra. El fet que Miquel Pueyo hagi optat per no recollir l’acta no facilita ni dificulta l’acord, sinó que hi haurà altres agents a la taula. Des del punt de vista personal sempre hi ha hagut bona relació i, en el polític, quan ha convingut ens hem posat d’acord. Toni Postius també ha decidit no agafar l’acta de regidor i s’acabava una etapa en la vida de les relacions entre Junts i el PSC.

 

S’obre aleshores una nova etapa amb les relacions que té amb aquestes dues formacions.
Vull veure com som capaços de sumar totes aquelles complicitats per tirar endavant els projectes. Hem de ser generosos i establir ponts d’entesa. Ens hem d’entendre amb tothom. El segon partit és el PP i amb ells també em vull asseure i saber què els preocupa. En caràcter general, vull una taula de consens i acords globals d’alta complexitat i generositat.

 

Té al cap l’organigrama del seu govern?
Hi estic treballant. El pròxim govern pivotarà sobre 5 eixos. L’àrea del bon govern i treballar de manera transversal al voltant de la perspectiva de gènere. D’altra banda, hi ha unes altres tres grans àrees executives: la ciutat saludable i per a tothom, la ciutat de les oportunitats (economia, comerç, indústria, la societat de la informació…) i la ciutat per la justícia social (salut, educació dependència, inclusió). S’han de convertir en polítiques que siguin capaces de preveure situacions de complexitat.

 

Ha parlat amb regidors electes per repartir aquestes funcions?
Ahir vam tenir la primera reunió informal de govern. Vam començar a organitzar-nos i tenim l’agenda dels 30 primers dies pràcticament enllestida.

 

Quines són les primeres accions que s’hauran de prendre?
Parlar amb la direcció de la guàrdia urbana per avançar en la policia de proximitat. És un dels nostres compromisos electorals. Visitarem els agents, parlarem amb ells i començarem a prendre decisions. També hem de conèixer les seves necessitats en equipaments, tecnologia, organització… aquest any no s’ha convocat cap plaça de guàrdia urbana i hem d’analitzar si tenim marge per convocar-ne.

 

El seu company a Tarragona, Rubén Viñuales, portarà la regidoria de seguretat. Vostè té previst portar-ne alguna?
De seguretat segur que no. Tenim una extraordinària regidora que ha estat portaveu a la comissió de seguretat, la Cristina Morón, que serà regidora de seguretat i avançarà en el pacte pel civisme. En el meu cas, ho hem d’acabar de valorar, però la meva intenció és no portar una regidoria. En principi, de l’alcaldia dependrà dues polítiques. Per un costat, tot el que té a veure amb l’Horta de Lleida i, per l’altre, la matèria d’igualtat i polítiques amb perspectiva de gènere.

 

Vostè ja ha sigut alcalde, però com es vol projectar en aquests quatre anys?
Aquests dies he dit que m’agradaria que els lleidatans confiessin en mi i en la Paeria, per això els he demanat la confiança. L’alcalde ha d’estar al costat de la gent. El més bonic del món és que l’alcalde pugui asseure i xerrar amb la gent gran, els joves o les organitzacions. M’agradaria que m’acompanyessin en aquesta construcció d’una ciutat capital i per a tothom.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els treballadors dels tallers de Renfe a Vilanova i la Geltrú convoquen quatre dies de vaga parcial

Notícia següent

Els Síndics volen potenciar les relacions entre el Consell General i els comuns de les set parròquies

Notícies relacionades