Tàrrega és una ciutat que té moltes possibilitats

Rosa Maria Perelló davant de l'Ajuntament de Tàrrega. Foto: DMJ.

Com es presenten aquests comicis que tenim gairebé a tocar?
Amb molta il·lusió i un equip completament renovat.  Després de dues legislatures, estem en un punt de molt bona gestió a l’Ajuntament. Ens trobem davant d’una etapa on s’obren moltíssimes oportunitats i, per tant, no ens falten objectius per poder assolir. El que busquem, sobretot, és complicitat amb totes les persones que formem la llista i desig per poder-los complir.

Estem davant d’un mapa polític on hi ha gran diversitat de forces. Com creu que això pot afectar en la gestió de l’Ajuntament.
S’ha de veure que passarà després dels comicis. No obstant, he de dir que tenim un arc municipal que és envejable, en el sentit que tots els partits actuem amb absolut respecte i sense cap crispació als plens, amb una absoluta normalitat democràtica. Seria un desig que continués així.

Amb quins partits estaria disposada a pactar?
Amb cap del 155.

Quins són els projectes que us plantegeu des del partit en cas de guanyar les eleccions?
Moltíssims. En primer lloc, després de 8 anys al capdavant de l’Ajuntament, hem pactat amb diferents formacions polítiques i tots aquests acords ens han permès avançar fins al punt que ens trobem avui. L’endeutament, a data de 31 de desembre de 2018, de l’Ajuntament està al 67,3%, una molt bona xifra tenint en compte que el 2011 estàvem al 140% d’endeutament. Això era una llosa molt important per a les finances municipals que no permetien tirar endavant projectes. En aquest moment, les finances estan ben situades i tenim projectes confirmats que tirarem endavant, i això és un motiu de satisfacció. A banda, en global, l’economia comença a desenvolupar-se una mica més i també molts projectes referents a l’àrea social i d’atenció a les persones que és el que més ens preocupa.

Tàrrega té una situació hologràfica immillorable, una situació on estem a prop de tot arreu, és un punt de confluència molt important i amb una vocació també de capitalitat. En aquest sentit, tot el que es fa a la ciutat és una atracció per tots els pobles de la seva àrea d’influència. Tenim el canal Segarra Garrigues que en el futur suposarà un desenvolupament molt important i Tàrrega és i exercirà de capital de Segarra Garrigues i això en un futur, no pas immediat però no molt llunyà, repercutirà clarament a la ciutat i també als seus habitants.

Vostès han treballat per fer de Tàrrega un motor econòmic, social i cultural de les Terres de Lleida. Ho han aconseguit?
Jo penso que sí. Tàrrega sempre ha tingut aquesta vocació de capital cultural. Penso que a les Terres de Lleida tenim esdeveniments que són una bona mostra. Comercialment, Tàrrega sempre ha tingut al seu ADN el comerç. Els habitants de Tàrrega són de per si comerciants, i així, adaptat a les necessitats i a la situació actual, té possibilitats de desenvolupament importants. Tenim polígons per desenvolupar, els projectes que envolten el Segarra Garrigues seran molt importants per l’economia de tot el territori i, per suposat, de la seva capital.

Quines són les necessitats més immediates dels targarins i targarines?
Hi ha una qüestió que és important, i que penso que als ciutadans els hi preocupa, que és tenir llocs de treball. Un dels objectius que ens marquem és ser ciutat acollidora d’empreses, és per això que hem treballat i liderem el PEC, el projecte europeu motor del Segarra Garrigues, que ens han concedit amb fons europeus poder tirar-lo endavant, amb partners força importants com Lirte, Mas Badia i també la Fundació Acord. Això permetrà que aquí no només hi hagi producció del sector primari sinó que també s’hi puguin instal·lar altres indústries. Aquesta és la garantia perquè els ciutadans puguin tenir la possibilitat de treball. Hi creiem molt, i estem disposats a fer tots els esforços per tirar-ho endavant.

Al voltant d’això, hi ha necessitats primordials que s’han d’encarar. Hi ha una qüestió que també preocupa que és la neteja, en aquest sentit també hem posat tots els mitjans necessaris per poder tirar-ho endavant.

Un altre projecte que també està a punt de consolidar-se és la redacció de la variant de la C14, que serà una mena de ronda que permetrà que el transit pesant no passi pel centre de la ciutat.

Ens trobem a la plaça Major de Tàrrega. Una obra molt esperada. Com valoren els targarins i targarines aquesta remodelació?
Si mirem programes electorals anteriors veurem que en tots els programes hi havia el desig com a proposta de la modificació de la plaça major. Nosaltres també ho portàvem el 2011 i ho vam consolidar el 2015.

Sabíem perfectament que aquesta obra no es podia tirar endavant sense abans tenir arranjat el carrer Rossell, que dóna directament a la plaça. Tenia unes clavegueres que s’havien d’arreglar per poder encarar la remodelació de la plaça Major. Va ser una obra molt important i aquesta ens ha permès encarar la remodelació de la plaça. Aquesta ha tingut un cost relativament raonable, ja que hi hem aplicat la subvenció que ens va donar la Diputació per obres i això ha baixat considerablement l’aportació dels veïns. Del cost total de la plaça major, que són un 360 mil euros, la totalitat de veïns han pagat uns 40 mil euros. Aquesta xifra correspon a un 10 % del cost que, amb contribucions especials, han pagat els veïns i veïnes. Ho hem fet així gairebé tota la legislatura. Les obres que hem dut a terme són les que s’han pogut costejar. No hem fet el que no es pot pagar com es va fer en altres legislatures. De fet, l’any 2011 quan vam entrar ens vam trobar un pressupost de 15 MEUR i un deute de 30 MEUR.

Què significa Tàrrega per a vostè?
Tàrrega és la meva ciutat. I com tots els targarins me l’estimo. És una ciutat que té moltes possibilitats. Em sento molt satisfeta amb la ciutat. És veritat que les coses no sempre es fan a gust de tothom, però exercim de capital, tenim unes possibilitats importants de desenvolupament.

Per mi Tàrrega ho és tot. Li he dedicat un temps de la meva vida, i vull seguir fent’ho si els targarins i targarines em fan confiança, del contrari ho seguiré fent des del lloc que hem toqui, de fet ja ho feia quan estava en l’oposició. Sempre dic el mateix, en l’arc municipal és molt important contar amb les opinions de tothom i arribar a acords, ja que hi ha un punt de confluència, del contrari no podríem tirar endavant l’Ajuntament. Tots ens estimem la ciutat i aquest és el que ens mou a tots en aquest servei públic.