Els ecologistes demanen a Territori que rebutgi la incineradora de Juneda

Lamenten que entre el projecte de la nova Tracjusa i l'anunci de retirada d'EUA dels acords de París, el Dia Internacional del Medi Ambient "no hi ha res a celebrar"

Els ecologistes han protagonitzat aquest dilluns un nou acte de rebuig al nou projecte de Tracjusa, aquest cop a la plaça Sant Joan de Lleida amb motiu del Dia Internacional del Medi Ambient. El portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, ha lamentat que enguany “no hi ha res a celebrar i encara menys després que l’impresentable del president dels EUA, hagi anunciat la retirada dels acords de París”. Els ecologistes, després de la concentració, s’han dirigit al departament de Territori a Lleida on han lliurat un escrit en què demanen al departament que tramita el projecte de la nova planta de purins Tracjusa, que rebutgi la construcció de la nova incineradora a Juneda. Recorden que la Comissió Europea va trametre el 2016 a l’Estat un requeriment que diu que per assolir els objectius del 2020 de reciclatge de residus cal anular de les seves polítiques la construcció de nous abocadors i incineradores. Ho consideren “una alerta claríssima a l’estat espanyol que la incineradora de Juneda no es pot fer si es vol complir amb aquests objectius”.

Des d’Ipcena es recorda que “el fet d’incinerar i abocar desincentiva el reciclatge de la gent”. A Lleida, explica Vázquez, s’està assolint el 26% de reciclatge i considera que, a aquest ritme, “serà impossible arribar al 50% en dos anys”.

Vázquez insisteix que les incineradores són emissores de gasos d’efecte hivernacle i van en contra dels acords de París i de la nova llei contra el canvi climàtic que està a punt d’aprovar la Generalitat. “La incineradora de Juneda és un obstacle per assolir els objectius”. “La Generalitat diu que vol reduir fins al 2020 el 25% dels gasos d’efecte hivernacle i només es pot fer impedint la instal·lació de noves industries que emetin nous gasos i reduint les emissions de les existents”, assegura.

Per la seva banda, el portaveu de la Plataforma ‘Aturem la incineradora a Juneda’, Josep Amigó, lamenta que si es dona permís a la incineradora de Juneda, s’obre la porta a que altres ajuntaments en puguin posar una. “Cal que els lleidatans es mobilitzin si no volen que Lleida es converteixi en un crematori”, ha alertat.