Els cap de llista al Congrés per Lleida valoren el nou mandat de Pedro Sánchez

Laciutat.cat parla amb els diputats i diputades per conèixer de primera mà la seva posició respecte a la nova investidura de Pedro Sánchez

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va ser escollit el passat dijous president del govern espanyol per majoria absoluta a la primera votació de la investidura, gràcies als vots a favor de 179 diputats, mentre que els vots en contra van ser els 171 de PP, Vox i UPN.

Es tracta d’una majoria més gran que la que va tenir fa quatre anys, amb 3 vots més dels que marca la majoria absoluta, i arriba després de mesos de negociacions del PSOE amb les 7 forces polítiques restants: Sumar, ERCJuntsEH Bilduel PNBel BNG i Coalició Canària, que van votar-hi a favor.

Tot plegat, en un context de forta pressió de la dreta i l’extrema dreta en contra de la llei d’amnistia i que arriba 4 mesos després de les eleccions generals del 23 de juliol. Parlem amb els caps de llista al Congrés dels Diputats per Lleida per conèixer de primera mà la posició i valoració d’aquest nou mandat.

La cap de llista del PSC al Congrés dels Diputats per Lleida, Montse Mínguez García, ha afirmat en declaracions a LaCiutat.cat que “hem complert amb el que van dir els ciutadans a les urnes el 23 de juliol. Ens van donar un no clar i rotund a un govern de PP + VOX, i el que hem fet durant aquest temps és posar tota la feina en aconseguir aquest govern de progrés i de mirar cap endavant, en comptes de cap enrere. Molt satisfets per la nostra part d’haver-ho aconseguit, ara toca conformar govern i seguir endavant”.

Mínguez ha dit també que ara serà clau l’entesa entre els partits de la investidura, un govern amb un suport majoritari. “Feia temps que no es donava aquest suport majoritari en la figura del president Pedro Sánchez. Ara cal treballar en el compliment dels acords, desenvolupar-los i encarar una legislatura, que com sempre al capdavant del PSOE, és la dels avenços, de passar pàgina i protegir la nostra ciutadania”. En clau província, Mínguez ha explicat que “ja hem vist també que Lleida va dir no al govern del PP, donant suport a dos diputats del PSC i 3 senadors del PSC a Lleida. Els diputats per Lleida sempre hem defensat el nostre territori, i de la mà de l’alcalde Fèlix Larrosa farem grans coses”.

Montse Mínguez García (Partit dels Socialistes de Catalunya)

Per part del bàndol republicà, la diputada al Congrés d’ERC, Inés Granollers i Cunillera, ha afirmat que “nosaltres ens sentim més o menys satisfets amb l’acord d’investidura. A la campanya electoral portàvem tres carpetes que són les que hem aconseguit en aquesta investidura. Una, l’amnistia, un altre el traspàs de rodalies i l’altra avenços socials”.

Respecte a la llei d’amnistia i a la resta d’acords, Granollers ha dit que “l’hem signat i registrat perquè entri d’urgència, i mirarem que s’acceleri el més ràpid possible. Pel que fa al traspàs de rodalies, és un traspàs total, però no serà d’avui per a demà, portarà el seu temps. Per Lleida, per exemple, a partir del gener es doblaran les freqüències de l’R12, amb la diferència que abans del pacte d’investidura ho pagava la Generalitat i ara ho farà el govern de l’estat. I finalment la condonació del deute dels 15.000 milions d’euros del FLA (Fondo de Liquidez Autonómico), que només amb els interessos deixarem de pagar i es destinaran a temes socials i que fan falta a la ciutadania”.

Inés Granollers i Cunillera (Esquerra Republicana de Catalunya)

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya es donen per complets aquests tres punts de la campanya electoral, tot i que també s’afirma que “estarem expectants i anirem controlant que realment aquestes inversions es facin. Demanarem que es pressuposti per aquí a Catalunya, ja sigui en una encomana de gestió, és a dir, que ens passin els diners a nosaltres i des d’aquí ja es farà aquesta inversió, així ens assegurem que realment es faci.

En clau província, la diputada al Congrés per Lleida ha enviat un missatge a l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i ha dit que “sempre deia que era la Generalitat qui no estava fent les inversions i la feina corresponent. Ara, per fi, el senyor Larrosa s’adonarà que era un traspàs de Rodalies enverinat, on no entrava Lleida i que no es podia fer. Espero que ara que el seu partit s’ha alineat en fer aquest traspàs ell també reconegui que això s’ha de canviar, i el que hem de fer és treballar junts, i treballar per a que Lleida també prosperi en el transport ferroviari i de mercaderies”. 

Des de Junts per Catalunya, el diputat al Congrés Isidre Gavín i Valls, ha explicat que “per Junts el que hem vist és una oportunitat per poder acabar d’una vegada per totes amb la repressió. Una oportunitat d’intentar reconduir una situació en què els independentistes eren considerats terroristes, o tancats com a tal. Aquest problema s’ha de tractar a través del diàleg i la gestió política, i era una oportunitat que havíem d’aprofitar”. No obstant això, Gavín ha dit també que han actuat “des de la desconfiança total. Per això hem demanat un mediador internacional perquè vetlli per aquests acords. Hi haurà mandat si s’avança amb els temes que tractem en la negociació. Alguns d’aquests temes ja s’han cobrat per avançat, com acordar comissions d’investigació sobre els atemptats a La Rambla i a Cambrils. També tractarem el tema del català a Europa, desmuntar la repressió i resoldre d’una vegada per totes el microfinançament de Catalunya”. 

Isidre Gavín i Valls (Junts per Catalunya)

Respecte al territori lleidatà, Gavín ha dit que “tenim una agenda llarguíssima de dèficit en infraestructures, de dèficit en serveis que està prestant l’estat, de dèficit en actuacions estratègiques, com per exemple la modernització del Canal d’Urgell, i moltes altres que nosaltres evidentment posarem damunt la taula. Si no hi ha avenços, no hi haurà mandat”.