El Visual Art arrenca a Lleida sense catifa vermella, inauguració oficial ni premis presencials

El nou Festival Internacional de Cinema neix en un any "difícil" però el director confia en la bona resposta del públic

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
El director del Festival, Santi Lapeira, als cinemes Screenbox de Lleida. ACN

La primera edició del Visual Art Festival Internacional de Cinema de Lleida ha arrancat aquest divendres sense catifa vermella, ni lliurament de premis presencials i sense inauguració oficial amb autoritats i estrelles convidades. El director del Festival, Santi Lapeira, explica que el context de pandèmia ha estat “dur” a nivell organitzatiu i que finalment s’ha apostat per fer una edició “segura” amb un format híbrid. Del 4 al 13 de desembre s’oferiran 281 projeccions, algunes presencials a les sales d’Screenbox i d’altres per Internet, al web del mateix cinema, i a les quals ja s’hi han registrat unes 200 persones. Reconeix que aquest any està sent “difícil” per la cultura però confia en la bona resposta del públic.

Després d’ajornar el festival amb motiu de la pandèmia, finalment ha arrancat aquest divendres amb alguns canvis. No hi haurà públic presencial, ni lliurament de premis ni aplaudiments pels directors Jaume Balagueró, guardonat amb el premi d’honor del festival, ni per a Juan Mariné, guardonat el premi a la trajectòria professional, que els rebran a distància. El que sí que hi haurà és molt cinema.

Les sales JCA d’Alpicat, però, segueixen tancades així que les pel·lícules només es podran veure presencialment a l’Screenbox de Lleida. Aquí es projectaran 47 llargmetratges i 109 curtmetratges. Per aquells que prefereixin veure les pel·lícules des de casa ho podran fer registrant-se al web del mateix cinema. Per Internet es projectaran, des de la sala 11, 22 llargmetratges i 110 curts. Tant a les projeccions presencials com a les on-line hi ha produccions gratuïtes i d’altres de pagament.

Lapeira destaca que els continguts del festival són “de molt alta qualitat” i que moltes de les pel·lícules són estrenes. Pel que fa a les recomanacions, diu que “depèn del gust de l’espectador”. En aquest sentit, explica que es poden trobar pel·lícules d’autor i experimentals fins a comercials com l’anglesa protagonitzada per Anthony Hopkins: ‘The Father’. També s’ofereixen propostes arriscades, com l’espanyola ‘Lúa Vermella’, de Lois Patiño, o clàssics per recordar a Akira Kurosawa o Josep Maria Forn. Lapeira celebra, també, que és un festival que compta amb una alta participació de dones productores i directores, concretament 51.

El festival compta amb tres seccions: Cinema del món, amb les pel·lícules més rellevants del panorama internacional; Som Cinema, amb destacades produccions catalanes, i Cinefutur, centrada en el talent emergent internacional. Entre les tres oferiran títols provinents del Regne Unit, Itàlia, Finlàndia, França, Eslovènia, el Marroc, Iran, Singapur, Japó, la Xina, Mèxic o Birmània, entre d’altres, que es podran veure en el Visual Art abans de la seva estrena en els circuits comercials.