El concert “Essencial” recorda les víctimes de la covid-19 a la Seu Vella de Lleida

S'ha fet a porta tancada i s'ha pogut seguir en directe a través d'una trentena de mitjans

Foto de grup del director del concert 'Essencial, Alfons Reverté, i dels músics de l'Orquestra Julià Carbonell i de l'Orquestra Ars Medica a la nau central de la Seu Vella de Lleida. ACN

La nau central de la Seu Vella de Lleida ha acollit aquest diumenge a la tarda el concert ‘Essencial’, a través del qual les autoritats lleidatanes han volgut recordar les víctimes de la covid-19 i retre homenatge als professionals que han estat a primera línia durant la pandèmia.

El concert ha anat a càrrec de l’Orquestra Julià Carbonell (OJC) de les Terres de Lleida i l’Orquestra del Col·legi de Metges de Barcelona, Ars Medica, sota la batuta d’Alfons Reverté. Durant una hora els músics han interpretat un repertori variat que s’ha articulat en quatre blocs: dol, absència, fortitud i esperança. L’acte, que s’ha fet sense públic presencial, s’ha pogut seguir en directe i diferit per una trentena de mitjans de comunicació.

El concert ‘Essencial’ ha estat dirigit pel director de l’OJC de les Terres de Lleida, Alfons Reverté, i ha comptat amb la participació de 65 músics, els quals s’han situat a la nau central de la Seu Vella en una disposició diferent a la tradicional amb la finalitat de mantenir la distància de seguretat.

Durant el concert, els professionals sanitaris que formen l’Orquestra Ars Medica han tocat vestits amb bates blanques, mentre els integrants de l’orquestra lleidatana ho han fet amb roba negra. A banda de la il·luminació, l’única decoració que s’ha posat a la nau han estat uns 150 marcs de fotografia sense imatge, amb els que s’ha volgut retre homenatge de manera simbòlica a les persones que han perdut la vida durant la pandèmia.

Durant els seixanta minuts de concert, els músics han interpretat un repertori de dotze peces format per obres clàssiques i composicions contemporànies amb l’objectiu que “tothom que senti el programa s’hi senti interpel·lat”, ha explicat Reverté.

El concert ha arrencat amb la ‘Suite número 3 en re major’ de Johann Sebastian Bach i ha finalitzat amb el quart i últim moviment de la ‘Simfonia número 7’ de Ludwig van Beethoven. Altres compositors clàssics també inclosos al repertori han estat Edward Elgar i Edvard Grieg. Pel que fa les peces contemporànies, s’ha interpretat ‘Yesterday’ dels The Beatles i la cançó ‘Over the Rainbow’ de la pel·lícula El Màgic d’Oz, entre d’altres.

El director del concert ha assegurat que ‘Essencial’ ha estat un “repte professional” i ha reivindicat que “la cultura ha d’estar al servei de la societat”. Així mateix, ha explicat que l’objectiu del concert és trobar la manera de “reconciliar” la societat amb els esdeveniments que ha portat la covid-19, com poden ser la pèrdua de persones estimades o el dol que aquestes han provocat a les famílies.

També hi inclou però, la “resiliència” de la ciutadania que durant mesos ha seguit les mesures de seguretat amb l’esperança de contribuir a superar aquesta situació. Així, el concert s’ha estructurat en quatre blocs diferenciats: dol, absència, fortitud i esperança, els quals han volgut reflectir els sentiments que ha generat la pandèmia.

“Aquest concert és una meravella”

Un dels integrants de l’Orquestra Ars Medica, el doctor José Maria Tomás Mazcaray, ha explicat que el concert vol “donar les gràcies a tota la gent que ha estat al peu del canó durant la pandèmia” i ha afegit que per a l’orquestra amateur “és una meravella” poder gaudir d’una experiència com aquesta.

Així mateix, el músic i també metge espera que l’acte d’aquest diumenge serveixi perquè la gent s’adoni que el virus “és molt real, i molt present encara” i alerta que fins que no hi hagi una vacuna, la ciutadania haurà de prendre “diverses mesures que han de ser el més rigoroses possibles”.

Per altra banda, el doctor Tomás Mazcaray ha demanat “ajudar” la cultura, ja que és “bàsica” i “sense cultura no som res”, i també ha dit que el millor reconeixement que es pot fer al món sanitari és que aquests comptin amb els mitjans i personal necessaris.

Concert sense públic

El concert ‘Essencial’ s’ha fet sense públic i a porta tancada a la nau central de la seu Vella. Tampoc ha comptat amb presència institucional ni s’hi han fet parlaments. D’aquesta manera, l’acte s’ha retransmès en directe per televisió, a través de Lleida Televisió, Pirineus Televisió i Betevé i a les emissores de ràdio Ua1 Ràdio i Ràdio Tremp. L’emissió també s’ha pogut seguir en directe i en diferit per una trentena de mitjans de comunicació.

El concert ‘Essencial’ ha estat impulsat per la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), l’Ajuntament de Lleida i la Delegació del Govern de la Generalitat.