L’artista lleidatà Casimiro Jover dóna un quadre de metall dedicat a Magí Morera i Galícia

L’obra és una reproducció de la làpida en memòria del poeta que hi ha al peu del campanar del monument, amb les lletres del poema ‘Lo campanar de Lleida’ repujades a mà

L’artista lleidatà Casimiro Jover ha fet donació aquest diumenge a l’Associació Amics de la Seu Vella d’una reproducció en metall de la làpida de marbre en homenatge al poeta Magí Morera i Galícia, que hi ha en el claustre de la Seu Vella, al peu del campanar.

El quadre, d’una mida d’uns 80 cm d’alt per 60 cm d’ample, està fet amb coure i llautó i inclou, com en l’original, el rostre del poeta i les lletres del sonet Lo campanar de Lleida repujades a mà. La diferència amb l’obra original, que data de l’any 1912, és que el treball de Jover reprodueix la làpida tal i com era abans de rebre els impactes de bala, que es poden veure en l’actualitat, i que daten de la Guerra Civil, que enguany ha fet 80 anys.

Casimiro Jover, de 89 anys, ha volgut fer donació d’aquesta obra a l’Associació Amics de la Seu Vella com a reconeixement del treball que fa l’entitat en favor de la conservació, defensa i promoció del monument emblemàtic de la ciutat de Lleida i contribuir també a la candidatura en favor de la declaració de tot el conjunt com a Patrimoni Mundial.

Jover posseeix la carta de Mestre Artesà des de l’any 1968, i al 1999 va rebre la Medalla Francesc Macià del Mèrit al Treball, i ha rebut diferents premis per algunes de les seves obres, com per exemple el tercer premi del Concurs Nacional d’Artesania, que es va fer a Madrid l’any 1971. Per fer les seves obres utilitza, entre altres materials, xapa de ferro, llautó i coure. Un dels seus primers treballs, elaborat conjuntament amb operaris dels Tallers Badia, va ser els cascos, cuirasses i escuts dels armats de Lleida, que es van estrenar en la Setmana Santa de l’any 1944, i que actualment encara llueixen en les processons de la Sang i dels Dolors. També és obra seva el fanalet que porta la figura de l’escolanet que està al costat de l’estàtua de Sant Jaume, instal·lat al Peu del Romeu, i que surt en la processó amb la seva imatge cada 24 de juliol.

L’any 2007 va elaborar també un treball que commemora el Dia de les Ànimes de l’any 1937, data del trist bombardeig de Lleida durant la Guerra Civil i de la destrucció parcial del Liceu Escolar.