L’ANIMAC celebrarà la seva 24a edició amb la memòria com a protagonista

Jaume Rutllant, Miquel Pueyo i Carolina López, respectivament, en la presentació de l'ANIMAC 2020. LA CIUTAT.

La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida arriba aquest any a la 24a edició sota la idea de Time Capsule. Aquest any l’ANIMAC tindrà com a protagonista la memòria i es mostraran aproximadament 450 peces audiovisuals que es projectaran en diferents espais de la ciutat entre el 27 de febrer i l’1 de març i que comptarà amb artistes locals, nacionals i internacionals. El festival comptarà amb un total de 7 estrenes mundials, 5 estrenes internacionals (primera projecció fora del seu país de producció) i unes 40 estrenes a Espanya.

L’edició d’enguany ha estat presentada pel paer en cap, Miquel Pueyo, pel tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Jaume Rutllant i Carolina López, directora de l’ANIMAC.

Miquel Pueyo ha valorat “la importància que té aquesta mostra en la ciutat, tant en termes d’impacte, com en termes de participació ciutadana”. Pueyo també ha afegit que “l’ANIMAC té present tres grans eixos que ha de tenir la ciutat de Lleida, com són una ciutat universitària, digital i creativa”.

Jaume Rutllant, per la seva banda, ha destacat que “aquest any tot i les dificultats econòmiques de l’Ajuntament s’ha pogut dotar al festival dels diners necessaris per poder-lo dur a terme amb la mateixa qualitat” i també ha afegit que “de cara a la pròxima edició, que serà la 25a es treballarà perquè el festival, que ja té molta importància, faci un salt tant quantitatiu com qualitatiu”.

Carolina López ha destacat “la importància del cinema d’animació que permet explicar històries d’una manera que altres tècniques audiovisuals no poden mostrar com, per exemple, amb imatges reals”. López també ha valorat que aquest any la mostra giri sobre la memòria però també amb accent polític, social, europeu i femení.

López ha presentat algunes de les obres més destacades que s’oferiran a la mostra, com per exemple, “Josep” un llargmetratge que no estarà finalitzat però que sí que es podran veure les primeres imatges durant la mostra. “Josep” és una producció francesa amb col·laboració catalana, i explica la història del combatent Josep Bartolí, combatent antifranquista i exiliat als camps de concentració francesos i que després va emigrar als EUA. Altres noms que tindran audiovisuals en el festival són Theodore Ushev, gran nom de l’audiovisual d’animació mundial, i que també oferirà una conferència. També oferirà una conferència Ülo Pikkov, un cineasta, productor i acadèmic que destaca per la seva originalitat a l’hora de plasmar el temps i la memòria a través de l’stop motion.

L’ANIMAC guardonarà amb el premi Honorífic a l’artista sud-africà William Kentridge per ser un artista total, el qual segons paraules de López, ha mostrat il·lusió per rebre aquest premi però no podrà recollir-lo per qüestions d’agenda. També es guardonarà a Florence Miailhe, gran dama de l’animació Francesa, amb el premi com a Animation Master. També es coneixerà a Jordi Artigas, per la seva dedicació a l’estudi i divulgació del cinema d’animació i que va ser el director de Cinemàgic el 1996, precursor del qual avui dia és l’Animac.

L’Animac és dura a terme l’última setmana de febrer i oferirà activitats per a tots els públics, des d’infants, passant pels joves i fins als adults.