Butsènit celebra el seu tradicional Aplec

Enguany es commemora el centenari de l’enfonsament de la barca de Butsènit, on van perdre la vida 33 persones

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha compartit avui el tradicional Aplec de Butsènit amb els veïns i veïnes de la partida i de l’Horta de Lleida, diversos regidors de la Corporació Municipal i els alcaldes de diferents municipis de l’Horta de Lleida, una celebració que enguany ha commemorat el centenari de l’accident de barca que va tenir lloc l’any 1921.

En el sinistre de l’any 1921 van perdre la vida 33 persones, ofegades a l’esfondrar-se una embarcació que travessa el Riu Segre. El tràgic succés va tenir lloc després de la celebració de l’Aplec, una festa que era molt popular entre la gent de l’Horta de Lleida i dels pobles dels voltants com Alcarràs, Albatàrrec, Montoliu, Torres de Segre o Sudanell, entre altres.

En el decurs de la seva intervenció, Miquel Pueyo ha destacat la generositat i la solidaritat que van mostrar, en aquell moment, els veïns i veïnes de Butsènit i de tota l’Horta de Lleida, que es van entregar en ajudar tots els damnificats. El paer en cap també ha emplaçat els veïns i veïnes a seguir estimant l’Horta de Lleida i ha agraït la dedicació i empenta de totes aquelles persones, entitats i associacions que fan possible la celebració de l’Aplec i que participen activament, durant tot l’any, donant vida a aquesta partida de l’Horta de Lleida.

El regidor de l’Horta de la Paeria, David Melé, ha estat enguany l’encarregat del pregó de la Festa Major. Melé ha apostat per treballar conjuntament per l’Horta de Lleida, impulsant el seu turisme, la seva cultura, el seu paisatge i la seva gastronomia i ha destacat l’orgull de ser de l’Horta. “Tots som marca Horta i junts hem de fer gran l’Horta de Lleida”, ha conclòs el pregoner.

L’acte de commemoració del centenari d’aquest tràfic succés ha finalitzat amb una ofrena floral de clavells al monòlit en record de les víctimes i una missa solemne.

L’Associació Cultural Àgora d’Albatàrrec, juntament amb altres entitats i associacions, han organitzat diverses activitats en memòria i record d’aquest centenari i, també, sobre la relació de l’Horta de Lleida amb el Riu Segre. En aquest sentit, avui s’ha inaugurat a l’ermita de Butsènit l’exposició “El Segre: La Memòria d’un Riu”, una mostra de fotografies antigues i texts que evidencien la relació dels veïns i veïnes amb el Riu Segre al llarg dels anys.