Lleida aprova el reglament del Nomenclàtor per a la denominació dels carrers

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat inicialment el reglament del Nomenclàtor, que regularà el procediment per fer canvis de denominacions de carrers i l’assignació de nous noms de vies espais públics de la ciutat. La proposta presentada recull les esmenes que han fet els grups del PSC i el Comú i l’Associació de Veïns de Balàfia i ha obtingut 21 vots favorables i 6 abstencions.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha subratllat que s’ha fet un reglament que respon a un model de convivència i de respecte a les llibertats, que pretén integrar perfils diferents i que es treballarà a través del Consell de Ciutat. El Ple també ha aprovat una moció per al foment de la transició energètica al municipi.

La tinent d’alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixanet, ha exposat l’evolució d’aquest reglament, des que es va constituir la comissió d’estudis el 1980 amb l’historiador Josep Lladonosa fins que s’ha constituït una comissió específica del nomenclàtor dins el Consell de Ciutat, fent que aquest àmbit inclogui el màxim consens i participació ciutadana. En última instància, s’ha de tenir en compte que el canvi es fa efectiu a través de decret d’alcaldia, com recull la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local.

Segons Freixanet, el nou reglament “endreça” els procediments i s’ha elaborat amb la voluntat de donar eines clares i participatives, amb l’especificació d’alguns criteris com el de tenir una igualtat de gènere, ja que només un 6% de carrers de la ciutat tenen nom de dona.

El cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, del PSC, ha agraït que l’aprovació del document s’hagi endarrerit perquè es volia arribar a un consens i que s’hagi tingut en compte les aportacions del seu grup. La regidora del Comú, Elena Ferre, ha assegurat que el nom de les vies “defineix el que som com a comunitat” i diu molt quan hi ha noms d’escriptores o artistes o herències bèl·liques, per posar exemples. Des del PP, Xavier Palau, ha qüestionat alguns elements que considera partidistes o ideològics i des de Cs, Maria Burrel, ha posat sobre la taula que calia fer un reglament més entenedor.

Adrià Torres

Missatges recents

Es canvia el rètol que havia creat polèmica: ‘Error en la retolació’

El rètol de la sortida 517 de l'autovia A-2 a Cervera ja torna a lluir…

7 minuts fa

Neus Caufapé s’incorpora com a número 3 a la candidatura de Postius

El candidat a Paer en Cap de Junts a Lleida, Toni Postius, incorpora Neus Caufapé…

7 minuts fa

Balaguer disposa d’un nou vehicle de la Guàrdia Urbana, retolat amb el model visual internacional

La Paeria de Balaguer i la Guàrdia Urbana han presentat el nou vehicle policial que…

9 minuts fa

L’Ajuntament de Solsona revalida el reconeixement a la transparència: Segell Infoparticipa

L’Ajuntament de Solsona ha revalidat, per setena vegada, el reconeixement a la qualitat i la…

13 minuts fa

L’Ajuntament de Mollet reclama una oficina permanent per tramitar el DNI

L’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, ha enviat una carta a la Direcció…

17 minuts fa

El Museu d’Història organitza el taller familiar ‘L’Escola, llum de llibertat’

El diumenge 26 de març, a les 12 del migdia, el Museu d’Història de Sabadell…

20 minuts fa

Esta web utiliza cookies.