Dimecres, 19 de juny de 2024
És notícia

Lleida aprova el reglament del Nomenclàtor per a la denominació dels carrers

Avatar photo

El document detalla el procediment a seguir i s'ha aprovat amb un ampli consens incorporant esmenes del PSC i el Comú

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat inicialment el reglament del Nomenclàtor, que regularà el procediment per fer canvis de denominacions de carrers i l’assignació de nous noms de vies espais públics de la ciutat. La proposta presentada recull les esmenes que han fet els grups del PSC i el Comú i l’Associació de Veïns de Balàfia i ha obtingut 21 vots favorables i 6 abstencions.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha subratllat que s’ha fet un reglament que respon a un model de convivència i de respecte a les llibertats, que pretén integrar perfils diferents i que es treballarà a través del Consell de Ciutat. El Ple també ha aprovat una moció per al foment de la transició energètica al municipi.

La tinent d’alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixanet, ha exposat l’evolució d’aquest reglament, des que es va constituir la comissió d’estudis el 1980 amb l’historiador Josep Lladonosa fins que s’ha constituït una comissió específica del nomenclàtor dins el Consell de Ciutat, fent que aquest àmbit inclogui el màxim consens i participació ciutadana. En última instància, s’ha de tenir en compte que el canvi es fa efectiu a través de decret d’alcaldia, com recull la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local.

Segons Freixanet, el nou reglament “endreça” els procediments i s’ha elaborat amb la voluntat de donar eines clares i participatives, amb l’especificació d’alguns criteris com el de tenir una igualtat de gènere, ja que només un 6% de carrers de la ciutat tenen nom de dona.

El cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, del PSC, ha agraït que l’aprovació del document s’hagi endarrerit perquè es volia arribar a un consens i que s’hagi tingut en compte les aportacions del seu grup. La regidora del Comú, Elena Ferre, ha assegurat que el nom de les vies “defineix el que som com a comunitat” i diu molt quan hi ha noms d’escriptores o artistes o herències bèl·liques, per posar exemples. Des del PP, Xavier Palau, ha qüestionat alguns elements que considera partidistes o ideològics i des de Cs, Maria Burrel, ha posat sobre la taula que calia fer un reglament més entenedor.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Grandvalira inaugura demà la pista de tubbing més llarga d’Europa

Notícia següent

Una diada esportiva convida a competir equips universitaris i de CFGS de centres del Bages

Notícies relacionades