Lleida prepara el pla de mobilitat al voltant de la nova estació d’autobusos

Els tècnics preveuen uns 2.300 desplaçaments diaris nous en vehicle privat entorn de l'equipament

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

La Paeria de Lleida prepara el nou pla de mobilitat que ha d’ordenar el trànsit al voltant de la nova estació d’autobusos, que s’ubicarà entorn de l’antiga farinera La Meta. Tècnics i membres del govern municipal s’han reunit aquest dimecres amb agents vinculats a la mobilitat de la ciutat, entre ells taxistes i conductors d’autobusos, per presentar-los el projecte i escoltar les seves propostes abans de la presentació definitiva del document, que es farà d’aquí a un mes i mig.

Els tècnics estimen un increment de trànsit en vehicle privat al voltant de l’equipament amb 2.278 desplaçaments diaris nous, que s’absorbiran canviant els cicles dels semàfors a la cruïlla de Ramon Berenguer IV. El Govern adjudicarà l’obra abans d’acabar l’any.

A la trobada, que ha tingut lloc a l’Auditori Enric Granados, també hi ha participat el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas, que ha defensat la ubicació “idònia” del nou equipament i ha explicat que el pla de mobilitat ha de servir per “mitigar” les incomoditats i els inconvenients que l’estació pugui generar al seu entorn.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha defensat que la trobada vol fer partícip a la ciutadania i crear consens al voltant de les decisions que s’han de prendre en matèria de mobilitat. En aquest sentit, ha dit que l’avinguda Príncep de Viana, on s’ubicarà la nova estació, és un “punt molt conflictiu” que cal resoldre. “Príncep de Viana té veritables problemes per assumir en moments d’hora punta el trànsit i crec que ens hem de posar a treballar perquè quan s’obri l’estació tot funcioni com cal”, ha remarcat.

De fet, durant la presentació, els tècnics han xifrat en 2.278 els desplaçaments nous en vehicle privat que l’estació d’autobusos generarà als carrers del voltant. Es tracta de 1.211 desplaçaments interns i 1.076 de connexió. Tot i això, afirmen que el trànsit podrà ser absorbit per la xarxa viària actual. Això sí, es proposarà un nou funcionament als semàfors de la cruïlla de la plaça Ramon Berenguer IV perquè evitar retencions a l’avinguda Príncep de Viana en sentit Segre i per aconseguir, en general, una circulació dels vehicles més eficient.

Les propostes que els assistents han formulat a la trobada serviran per acabar d’elaborar el pla director de mobilitat urbana de la ciutat, que la Paeria presentarà d’aquí a un mes i mig.

Pel que fa a la nova estació d’autobusos, Sanglas ha explicat que el Govern treballa per poder adjudicar l’obra abans d’acabar l’any amb la previsió que els treballs de construcció comencin durant el primer trimestre del 2024. S’allargaran 22 mesos i s’hi invertiran 44 milions d’euros.