Lleida es posa en la pell de tres tipus de col·lectius amb discapacitat

Avatar photo

El Teatre de la Llotja ha acollit aquest matí diverses activitats de sensibilització dins dels actes del Dia Internacional de les persones amb discapacitat, on els participants s’han ficat en la pell de tres col·lectius diferents, com ara les persones amb discapacitat auditiva, discapacitat visual i cognitiva en l’activitat ‘Viu les discapacitats’ que, en el marc del Dia Mundial de les Discapacitats, impulsa l’Ajuntament de Lleida, a través de l’Àrea d’Atenció a les Discapacitats, des de l’any 2006.

L’alcalde, Fèlix Larrosa, ha participat en les tres activitats juntament amb la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias, i la presència d’altres regidors com Josep Roca, Glòria Rico i Anna Costa, entre d’altres. A més, també s’ha pogut veure la presència de la lleidatana Àngela Mora, qui va fer història el desembre del 2021 a Pamplona al convertir-se en la primera esportista amb síndrome de Down a participar en un Campionat d’Espanya de gimnàstica artística. Li ha acompanyat la Jana, de Down Lleida.

En la primera activitat, s’ha experimentat la discapacitat auditiva i la llengua dels signes en un breu taller d’aprenentatge i l’experiència en primera persona sobre la dificultat que representa no poder escoltar ni entendre els missatges orals, organitzada per Merche Chacón, presidente de l’Associació ‘Deixa’ns signar’.

En la segona activitat, els participants s’han ficat en la pell d’una persona amb discapacitat visual, organitzada pel conseller territorial de l’ONCE a Lleida, Antonio Romero, tapats amb un antifaç i ajudats amb un bastó blanc per a invidents, i que han hagut d’anar superant obstacles.

L’alcalde Larrosa ha afirmat que “només quan coneixem en primera persones les dificultats que plantegen els espais i les ciutats, també la nostra, podem actuar amb rigor i determinació per fomentar la inclusió de persones amb discapacitat i aconseguir una Lleida amb dissenys justos, raonats i universals que siguin accessibles a la diversitat de persones que convivim”.

Finalment, també s’ha realitzat un taller, organitzat per la responsable d’accessibilitat comunicativa d’Aspros, Rossanna Ramírez, en què persones amb discapacitat intel·lectual han explicat a l’alcalde i als diferents membres de la corporació municipal les dificultats que els suposa la manca de senyalitzacions o de pictogrames per poder tenir coneixement de on han d’anar o de què es cada cosa o servei.

‘Viu les discapacitats’ és una activitat de sensibilització en el món de la discapacitat. Aquest any, s’ha treballat, específicament, l’àmbit de l’Accessibilitat Comunicativa. El passat dia 28 de novembre es va aprovar el nou Codi d’Accessibilitat per una Accessibilitat Universal que provocarà que totes les administracions hagin de tenir una Pla d’Accessibilitat  i que dona crucial importància a l’accessibilitat comunicativa.

Gairebé el 10% de la població de la ciutat de Lleida té alguna tipologia de discapacitat. Una dada a la qual cal sumar el percentatge de persones que, per raó d’edat, van patint limitacions de mobilitat i comunicatives. Aquesta suma després que el 30% de la ciutadania de Lleida requereix de suports en el seu dia a dia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detingut el cuidador de dos avis per estafar-los més de 240.000€

Notícia següent

Manresa inicia aquest desembre la recollida de residus porta a porta als comerços

Notícies relacionades