La plaça Sant Francesc de Lleida ha acollit avui l’acte de commemoració del Dia Mundial contra la SIDA, com cada primer de desembre en una convocatòria que permet donar a conèixer els avanços contra la pandèmia de VIH/sida causada per l’extensió de la infecció del VIH.1. Un acte que ha tingut la presència de l’alcalde, Fèlix Larrosa, acompanyat del president de l’Associació Antisida, Joan Fibla, del regidor Xavi Blanco i la regidora Anna Miranda, de diferents membres de la corporació, altres autoritats de Lleida i ciutadanes i ciutadans vinculats a l’associació, ha seguit la lectura del manifest i les representacions que han recordat la realitat de les persones infectades amb el virus de la SIDA als inicis de l’expansió d’aquesta malaltia. A més, s’ha celebrat el 25è aniversari de la constitució del Comitè 1r de Desembre, una entitat que aglutina totes les entitats que treballen en el VIH/sida.
El lema d’enguany pel Dia Mundial contra la SIDA és ‘Estigma o Estima, tu decideixes’. Des de 1988, la SIDA ha matat a més de 25 milions de persones en tot el planeta. És una de les epidèmies més destructives registrades a la història.
El president de l’Associació Antisida, Joan Fibla, ha volgut elogiar la feina feta pel Comitè 1r de Desembre, un referent a tot l’Estat i a Europa, tot i que també ha afirmat que es troben en una situació peculiar, ja que per exemple, a Lleida, han augmentat en 10 els casos en un any. “Ens trobem en una situació peculiar en quant a la infecció. Hem detectat a Lleida 10 casos positius i és una xifra preocupant. Normalment, els casos eren de 2-3 en tot un any, i això vol dir que hem de continuar treballant perquè hi ha noves infeccions”. Des de l’Associació Antisida, també s’ha volgut posar de manifest que els malalts no reben, en molts casos, una atenció sanitària adequada. “Hem estat reclamant de forma insistent que l’atenció als malalts es facin amb respecte i confidencialitat perquè els malalts es trobin a gust i que siguin atesos com a qualsevol altre malalt. I que la lluita contra el VIH sida no és una lluita a part d’altres, sinó que la lluita contra les malalties de transmissió sexual formen part de la lluita per una salut sexual correcta, per unes relacions d’afectivitat correctes i que això contribuirà a baixar les infeccions de transmissió sexual i també reduir les violències sexuals”.
Segons Fibla, a nivell general les infeccions de VIH es mantenen i ha afirmat que “portem quasi deu anys en què les taxes de noves infeccions van baixant. Hi ha dues coses molt importants, la PrEP (profilaxis prexposició) és fonamental. La possibilitat de les persones que poden estar en situació d’exposició, de prendre una pastilla i que no l’afecti el VIH és una cosa fantàstica, i ha suposat un canvi radical. I l’altre aspecte és que com els tractaments són efectius, les persones infectades tenen càrrega viral 0, i per tant no poden transmetre la malaltia”. Fibla ha explicat que, anys enrere, una persona amb VIH per controlar la malaltia havia de prendre entre 20-30 pastilles al dia, i ara amb una ho poden controlar. “Les pastilles que es prenien abans tenien molts efectes secundaris, i ara no. Els tractaments són molt més efectius i s’esperen encara més millores en aquest aspecte. O per exemple, en lloc de prendre aquesta única pastilla, que sigui una injecció al mes”.
Quant a dades, Lleida es troba al voltant de les 700 persones afectades per VIH en tota la demarcació, mentre que a nivell de Catalunya són 30.000 persones en aquesta situació. “A Lleida no tenim un número diferent d’altres comunitats. Ha sigut un any anormal que ens preocupa amb aquest augment en 10 casos, i a més també ens preocupa l’augment de malalties de transmissió sexual”.
L’Associació antisida de Lleida és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1991 amb l’objectiu de millorar de forma integral la qualitat de vida de les persones afectades per VIH/sida. Des de l’any 2006, tenen la seu al carrer Lluís Besa.