L’Ajuntament de Lleida organitza el Primer Congrés dedicat a l’Horta

ERC-Avancem considera "insuficient" la proposta "per desenvolupar un pla que protegeixi i potenciï l'activitat agrària a l'Horta"

L’Ajuntament de Lleida organitza pel pròxim 20 de maig el Primer Congrés de l’Horta de Lleida on es debatrà sobre el Pla d’usos de l’Horta de Lleida, que és el document on es descriuen i proposen les accions a desenvolupar-hi els propers anys per protegir i potenciar l’activitat agrària. El tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat de la Paeria, Félix Larrosa, ha defensat que des de l’equip de govern volen que aquest congrés, que se celebrarà a la Llotja, “sigui un espai de trobada que tingui continuïtat per generar debat, propostes i suggeriments perquè hi hagi complicitats entre tots els agents que intervenen a l’Horta de Lleida”. Per la seva banda, des d’ERC-Avancem consideren “insuficient” la celebració d’aquest congrés ja que, segons el grup municipal, “amb una jornada de debat i ponències no és suficient per desenvolupar un pla que protegeixi i potenciï l’activitat agrària a l’Horta”.
Fèlix Larrosa ha presentat aquest dilluns el programa del congrés, que tindrà com a punt de partida la ponència marc ‘Agricultura y ciudades. Una visión estratègica’ a càrrec d’Arturo Angulo, de l’oficina de la FAO a l’estat espanyol. El tinent d’alcalde ha defensat la necessitat que la trobada compti amb la participació dels col·lectius del món veïnal, tant de l’Horta com de la ciutat de Lleida, de les organitzacions professionals i d’experts que puguin aportar informació, entre altres. La voluntat, ha dit Larrosa, és “que ens permeti tancar aquest primer pas per seguir avançant i arribar a una proposta amb un gran consens”.

El tinent d’alcalde també ha posat de relleu que el Pla d’usos de l’Horta de Lleida “ha fet una diagnosi de la seva situació i ens mostra les seves debilitats i amenaces però també les seves fortaleses i oportunitats i és aquí on hem de posar tots els nostres esforços”. Larrosa ha explicat que amb el document s’han identificat cinc línies estratègiques que “hem de ser capaços de desenvolupar amb totes les aportacions que ens arribin com a propostes sorgides al congrés”.

Aquests cinc eixos passen per millorar i optimitzar les infraestructures i els serveis del territori agrari de l’Horta; promoure els sistemes de producció i comercialització que afavoreixin l’increment de les rendes generades per les explotacions agràries; fomentar la implantació de serveis i modernització de les explotacions; aconseguir un espai de qualitat a l’entorn de la ciutat de Lleida integrat en el territori en harmonia amb el medi natural i els seus valors paisatgístics, i consolidar i donar conèixer el patrimoni natural i cultural.

El regidor ha destacat, a més, que ja s’estan realitzant els primers treballs per crear la Marca de l’Horta de Lleida per potenciar la comercialització dels seus productes. i que la col·laboració amb GlobaLleida per incentivar l’emprenedoria agrària ja està donant els seus primers fruits amb l’interès de tres persones.

El congrés de l’Horta de Lleida, que se celebrarà a la Llotja, comptarà amb diferents conferencies i debats per part de representants de diferents àmbits. A més, durant tot el dia es farà una mostra d’empreses agràries i entitats de l’Horta de Lleida.

Des del grup municipal d’ERC-Avancem, però, consideren que amb una jornada de debat i ponències “no és suficient per desenvolupar un pla que protegeixi i potenciï l’activitat agrària a l’Horta”. “Des de la Paeria ho han volgut vestir com a congrés, però en realitat és una jornada de ponències i debats”, ha apuntat el regidor Josep Maria Baiget, tot remarcant que “en cap moment hi ha cap votació que permeti als veïns escollir l’Horta què volen”. Tot i això, Baiget ha valorat positivament “que aquesta necessitat –de celebrar un congrés- que ERC-Avancem va posar damunt de la taula ara fa més d’un any, s’hagi decidit finalment dur a terme”.

D’altra banda, Baiget ha celebrat que en breu sortirà a la llum una aplicació mòbil que servirà per millorar la ubicació de les parcel·les i habitatges de l’Horta, destinada als veïns però també per facilitar les actuacions dels cossos d’emergències ja que “hi ha trams en quèl’Horta està mal senyalitzada, inclús numerada incorrectament”. Amb aquesta aplicació, també sol·licitada des d’ERC-Avancem, “tan els veïns com els cossos d’emergència podran desplaçar-se per l’Horta i accedir a les finques amb molta més facilitat”, segons Baiget. Aquesta aplicació mòbil sortirà en unes setmanes, serà gratuïta i estarà disponible per a tothom.