L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC) dona continuïtat a la seva vocació de servei públic i compromís amb el territori amb la presentació de la nova convocatòria de la seva Acadèmia OJC 2026. Aquest projecte educatiu i artístic de referència combina excel·lència musical, formació de joves intèrprets i treball col·laboratiu amb una orquestra professional. En aquesta edició per al 2026 anirà vinculat a l’Any Viñes i al Mil·lenari de Cervera.
La presentació ha tingut lloc en un acte celebrat a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs en què han participat la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; el director titular i artístic de l’OJC, Xavier Pagès-Corella; el comissari de l’Any Viñes, Màrius Bernadó, i el director del Conservatori de Lleida, Lluís Boix. Per la seva banda, el compositor Benet Casablancas, hi ha intervingut a través d’un vídeo gravat per a l’ocasió.
Estefania Rufach ha manifestat el suport de l’IEI a aquesta iniciativa “que uneix formació, creació musical i territori” amb la voluntat de “tirar endavant el talent lleidatà”. La vicepresidenta de l’IEI ha recordat també que el Preludi, el concert que es fa a Cervera amb el suport de l’IEI, es va tirar endavant fa cinc anys i que s'emmarca en la celebració del mil·lenari de la fundació de Cervera.
Per la seva banda, Xavier Pagès-Corella ha explicat que enguany l'Acadèmia tindrà un pes important perquè "és un dels projectes estàndards de l'Orquestra Julià Carbonell en l'àmbit de la pedagogia". Amb aquest projecte educatiu, "no només es formarà els joves intèrprets, sinó que també es podrà captar nou talent per a futures produccions de l'orquestra i fomentar el futur dels joves intèrprets", ha dit.
Segons han detallat els responsables del projecte, la proposta permet la creació d’una orquestra mixta de joves estudiants i músics professionals de l’OJC amb una metodologia de treball intensiva i compartida. L’objectiu és generar una experiència musical transformadora i professionalitzadora per a tots els participants.
L’edició 2026 de l’Acadèmia OJC s’estructura en dos grans projectes d’alt impacte artístic i territorial. D’una banda, l’Univers Viñes, vinculat a la commemoració del 150è aniversari del naixement de Ricard Viñes, pianista lleidatà de projecció internacional. De l’altra, el concert Preludi 2026, que es dedicarà a la celebració del mil·lenari de la fundació de Cervera, ciutat clau dins el patrimoni històric i musical de les Terres de Lleida. Aquests dos eixos permeten una immersió profunda en el repertori, la creació contemporània i el diàleg intergeneracional a través de la pràctica orquestral.
Des de la seva creació, l’Acadèmia OJC ha esdevingut una plataforma formativa essencial per a l’acompanyament del talent jove del territori. Es tracta d’un projecte pedagògic singular que aposta per un model d’immersió real en el funcionament d’una orquestra professional, amb assaigs compartits, concerts i tutories directes.
Cada alumne participant forma part d’una secció al costat d’un músic de l’OJC que el guia i acompanya durant tot el projecte. Aquest vincle directe afavoreix el desenvolupament musical, tècnic i humà, en una experiència intensa que culmina amb actuacions en escenaris de referència.
Enguany, a part dels intèrprets, l’OJC també vol fomentar la creació jove per estimular el talent compositiu de casa nostra. Una acció que també s’emmarcarà en l’Acadèmia OJC i que anirà destinada a joves compositors.
Per tant, la convocatòria 2026 s’adreça, d’una banda, a intèrprets, és a dir, estudiants de 5è i 6è de Grau Professional (o que l’hagin acabat el darrer any) i estudiants de 1r de Grau Superior d’instruments com el violí, viola, violoncel, contrabaix, flauta, oboè, clarinet, fagot, trompa, trompeta, percussió i piano; i de l’altra,compositors joves, és a dir, de 18 a 35 anys, que vulguin presentar una orquestració de l’obra ‘En Verlaine mineur’ de Ricard Viñes (Univers Viñes) i una obra nova inspirada en Guinedilda de Cervera (Preludi 26).
Les proves de selecció es realitzen mitjançant gravacions en vídeo i documentació prèvia, amb criteris de qualitat tècnica i musical. Els seleccionats participen en un intens calendari d’assaigs i concerts a Cervera i Lleida, i reben un certificat de participació.
Entrant més en detall en els dos projectes, Univers Viñes és un projecte artístic i pedagògic singular que se celebrarà durant els mesos de gener i febrer de 2026, en el marc de la temporada ‘Il·lusiona(n)t amb l’OJC’ i de l’Any Viñes 2026. Els objectius del projecte són orquestrar una obra original per a piano de Viñes, ‘En Verlaine mineur’, com a exercici de creació jove; crear un diàleg viu entre la versió original i la versió orquestrada; promoure la convivència i col·laboració entre estudiants, professionals i compositors actuals; i apropar el pensament artístic i orquestral a les noves generacions.
Quant al concert ‘Preludi 2026-Cervera, 1000 anys d’història i talent’, està organitzat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs. S’emmarca en la celebració del mil·lenari de la fundació de Cervera i proposa un viatge musical per mil anys de patrimoni. Sota el títol, ‘Cervera, 1000 anys d’història i talent’, es proposa un programa que posarà en valor el paper històric de la ciutat com a centre generador de creativitat i formació musical al llarg dels segles.
L’esdeveniment compta amb la participació destacada de l’Acadèmia OJC, i inclou una obra d’estrena creada per un jove compositor, inspirada en Guinedilda de Cervera, figura fundacional femenina de la ciutat. La resta del programa inclourà obres que simbolitzaran alguns dels moments més significatius del mil·lenari cerverí.
El repertori del concert tindrà una primera part formada per l’obra nova inspirada en Guinedilda (convocatòria a joves compositors que farà l’OJC), ‘Cançons i danses’ de Frederic Mompou i ‘Le tombeau de Couperin’ de Maurice Ravel, i una segona part amb ‘Petite Suite’ de Claude Debussy i ‘Sant Martí del Canigó’ de Pau Casals. Aquest concert simbolitza el diàleg entre la història i la creació contemporània, i reafirma el paper de Cervera com a capital cultural de les Terres de Lleida.