L’Ajuntament de Lleida ha ampliat les rutes saludables a la ciutat amb dues noves propostes a Balàfia. Són dos itineraris, que s’han proposta i treballat amb entitats i veïnat que participen en el Grup Dinamitzador del Barri 05, que fomenten l’activitat física, la trobada amb els veïns i, en el cas d’aquest barri, recupera la memòria històrica en clau de gènere. Els tinents d’alcalde Carlos Enjuanes, regidor d’Acció i Innovació Social, i Participació i Drets Civils, i Carme Valls, regidora de Bon Govern i Polítiques Feministes que alhora és regidora de Balàfia, han presentat el projecte “Rutes Saludables” al centre cívic del barri, amb els i les representants de l’AV, Dones Balàfia i les entitats que formen part del grup dinamitzador.
Enjuanes ha explicat que el projecte “Rutes Saludables” és un projecte posa a disposició de la ciutadania de Lleida nous escenaris saludables de passeig i gaudiment. Les experiències prèvies a Centre Històric i la Mariola estan sent molt positives i la voluntat és anar-lo implementant en altres barris. El tinent d’alcalde ha destacat que un treball fet amb les entitats i veïnat que formen part del Grup Dinamitzador del Consell de Barri, un espai participatiu on s’impulsen iniciatives comunitàries des de la perspectiva de la co-responsabilitat i sempre amb l’objectiu de fer el que és millor per al barri.
En aquest cas, fa mesos que s’estaven identificant les rutes i s’ha comptat amb l’aportació d’alguns agents, com el CAP de Balàfia-Pardinyes-Secà o l’Associació Veïnal i Associació Dona Balàfia. Enjuanes ha agraït també la participació d’Aspid, l’Associació Nostàlgia, el Club d’Escacs Balàfia, l’escola Minerva, l’escola Popular de Balàfia, l’esplai de Gent Gran Balàfia, la Fundació Verge Blanca, l’INS Torre Vicens, el Mijac Balàfia i el SIS Gínjol.
La tinent d’alcalde Valls ha assenyalat que s’ha editat un ventall per promocionar les dues rutes, una a cada cara del ventall. S’han imprès 2.000 unitats, que es repartiran a Centres Cívics, llars sèniors i Centres d’atenció primària del barri. Ha posat l’accent en el fet de dissenyar una ruta que visibilitzi dones que han tingut un paper rellevant, un aspecte que cal seguir treballant. Valls ha reiterat l’agraïment als agents implicats, pel seu esforç i dedicació en el projecte Rutes Saludables, i ha aprofitat l’acte d’avui per reconèixer la feina de tres alumnes de l’institut Torre Vicens, que ha estat distingit amb un premi de tecnologia (a sota), i la dels companys i professorat que hi han participat.
Descripció de les dues rutes
-Una ruta de foment de l’exercici físic, de gairebé 5 quilòmetres, que fa un tomb llarg pel barri i per espais idonis per passar-hi o córrer. Passa pel parc dels Jardins de les Magnòlies, amb màquines d’exercici físic a l’aire lliure. La ruta posa de manifest la importància de l’exercici físic en totes les etapes de la vida i l’eina del ventall servirà per la promoció dels hàbits saludables al veïnat.
-La ruta “Balàfia amb nom de dona” per les places, carrers i espais amb nom de dona del barri. L’itinerari promou la vida activa i la creació d’espais de trobada al barri, serveix per donar rellevància a un seguit de dones que donen nom a entorns barri. Aquesta idea neix de la iniciativa de l’AV Balàfia i Dona Balàfia.
En aquest ventall, també hi ha un codi QR a cada costat que deriva a l’aplicació Wikiloc, on hi ha les rutes senyalitzades i els punts d’interès per facilitar-ne la realització. A més, un altre codi QR duu al projecte “Dones que inspiren Balàfia” de l’INS Torre Vicens.
Reconeixement al projecte “Dones que inspiren”, de l’INS Torre Vicens
L’any passat, diversos grups d’alumnes de l’INS Torre Vicens van elaborar projectes de tecnologia i societat per presentar-los als mSchools Student Awards de la Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Mobile World Congress. Els projectes tenen per objectiu la sensibilització en l’àmbit dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través de la tecnologia.
Un d’aquests projectes guanyadors va ser “Dones que inspiren Balàfia”, en la categoria Mobile History Map, elaborat per Ares Parra, Paula Trujillo i Eloi Uceda. Era una proposta de geolocalització de la ruta per les places amb nom de dona de Balàfia. Aquest treball es va fer en coordinació amb l’AV Balàfia i Dona Balàfia. Aquests projectes estan coordinats per la professora Esther Pinto Pagès, que també és professora a la UdL i ambaixadora STEAM (ciències, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques) a Lleida.
Més activitats
L’acte d’avui i la presentació del recurs del ventall són la primera d’un seguit d’accions, comla incorporació de més rutes al projecte i la renaturalització de diversos espais del barri. El dissabte 28 d’octubre a les 10.30 h es farà una passejada Etnobotànica de reconeixement de plantes silvestres comestibles amb el Col·lectiu Eixarcolant (per participar-hi: [email protected]).