Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

La Paeria actualitzarà el mapa de capacitat acústica de Lleida

Avatar photo

La revisió del document permetrà establir un pla d'acció per a la reducció del soroll i de la contaminació acústica segons els usos de les diferents zones de la ciutat

L’Ajuntament de Lleida actualitzarà el mapa de capacitat acústica de la ciutat que permetrà elaborar el mapa estratègic de soroll i establir un pla d’acció per a la reducció de la contaminació acústica. El tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha explicat que la Paeria està ultimant aquesta revisió del mapa de capacitat acústica, que establirà els objectius de qualitat acústica del territori en funció dels usos urbanístics. Això “permetrà elaborar el mapa estratègic de soroll per avaluar globalment l’exposició de la ciutadania al soroll i servirà de base per adoptar mesures de prevenció i/o correcció de la qualitat acústica dels plans d’acció”, segons ha detallat Larrosa, durant la seva visita a l’activitat que ha organitzat aquest dimecres el Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de Conscienciació del Soroll.
El tinent d’alcalde ha concretat que amb la revisió del mapa de capacitat acústica l’Ajuntament de Lleida establirà un pla d’acció que determinarà les eines de gestió ambiental per a la millora i recuperació de la qualitat acústica del territori que contindrà mesures concretes, “a fi i efecte de mantenir la qualitat de l’entorn acústic quan és satisfactòria i reduir el nivell de soroll ambiental en altres casos”. L’equip de govern té previst debatre aquests tres documents en el ple municipal del mes de maig o juny.

Larrosa ha posat de relleu que la revisió del mapa de capacitat acústica de la ciutat “permetrà determinar la zonificació acústica de les diferents zones de la ciutat segons els seus usos”. El regidor ha remarcat que “els ciutadans estem exposats a molts tipus de sorolls, tant diürns com nocturns, que no només tenen a veure amb l’oci, sinó també amb el trànsit o altres activitats a l’aire lliure”. Per tant, “haurem també d’implementar mesures que tinguin a veure amb l’ampli ventall acústic al que estem sotmesos”, ha afirmat.

Cal recordar que l’Ajuntament de Lleida té un conveni de col·laboració amb el Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida en virtut del qual s’han anat realitzant mesuraments a la ciutat des de l’any 2004. Des de llavors i fins al 2016 se n’han efectuat un total de 360, dels quals el 73% no complien la normativa i, per tant, superaven els límits permesos.

Demostració en directe a la plaça Sant Joan
El Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida i l’empresa CESVA (fabricant d’equips de mesurament), ha organitzat aquest dimecres diferents activitats per conscienciar i donar a conèixer a la ciutadania com es realitzen els mesuraments de soroll, què són els limitadors de soroll i com es regula la contaminació acústica segons l’Ordenança Municipal.

Així, han muntat un estand a la plaça Sant Joan amb una exhibició d’equips de mesura per al control de la contaminació acústica i de la qualitat de l’edificació. També s’ha fet una demostració d’actuació en directe amb equips regulats segons l’Ordenança Municipal, controlats per limitador i amb la visualització mitjançant un display del nivell d’emissió de soroll. La demostració ha anat a càrrec dels participants en el concurs de maquetes del mòdul de DJ de l’Institut Caparrella. A més, tècnics del Col·legi han realitzat, amb l’objectiu d’avaluar el soroll ambiental, dues mesures de soroll més -a banda de la plaça Sant Joan-, a la cantonada del passeig de Ronda amb el carrer Rovira Roure i a Rufea, a l’Horta de Lleida.

El Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll és una activitat que es desenvolupa cada any, mundialment des de fa més de 20 anys, l’últim dimecres del mes d’abril. El seu propòsit es promoure en l’àmbit internacional tenir cura del medi ambient acústic, la conservació de l’audició i la conscienciació sobre molèsties i danys que genera el soroll.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detinguts per amenaçar amb una arma de foc i agredir un home a Tarragona

Notícia següent

El Pla Estratègic Comarcal tractarà del present i el futur de la nostra comarca

Notícies relacionades