Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

La Diputació de Lleida s’adhereix al Pacte Nacional pel Referèndum

Avatar photo

La corporació també aprova una moció de la CUP que aposta per la DUI en cas que l'Estat suspengui l'autonomia catalana

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest divendres amb els vots a favor del PDeCAT, ERC, la CUP, les abstencions del PSC i UA, i els vots en contra del PPC i C’s, una moció d’adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum. El debat entre els grups ha tingut moments tensos com quan el vicepresident Jordi Latorre ha fet referència a la polèmica de l’exministre Margallo sobre els favors que deu Espanya als països que s’han mostrat en contra del procés o quan la portaveu de Ciutadans ha dubtat de la ”concòrdia” dels independentistes apel·lant als atacs que han rebut en seus del partit o als ”insults” que li fan a les xarxes per no defensar la independència. El ple també ha aprovat una moció de la CUP de suport institucional al Referèndum d’Autodeterminació i al Procés Constituent on s’inclou un matís que contempla en cas d’una possible suspensió de l’autonomia per part del govern espanyol, la declaració unilateral d’independència (DUI) per part del Parlament.

La moció presentada pel grup de CiU a la Diputació de Lleida planteja l’adhesió al manifest presentat el 23 de gener de 2017 que insta als governs de Catalunya i espanyol a superar les dificultats polítiques i els apriorismes, i a assolir l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual haurà de ser políticament vinculant i efectiu. A banda de l’adhesió i el fet de subscriure el contingut del manifest, la moció estableix que la Diputació de Lleida promourà que entitats, associacions i agents econòmics es sumin al Pacte i també el subscriguin.

 

Aquesta moció s’ha debatut conjuntament amb la que ha presentat la CUP de suport institucional al Referèndum d’autodeterminació i al Procés Constituent que també ha estat aprovada amb els vots de demòcrates, republicans però en aquest cas no hi ha hagut abstenció dels socialistes i Unitat d’Aran i s’han sumat als vots negatius de C’s i PPC. Aquesta moció dels cupaires estipula que davant les ”amenaces” del govern espanyol de ”suspendre l’autonomia de Catalunya i decretar-hi l’estat d’excepció” fan que no es pugui descartar la possibilitat que l’Estat impedeixi, ”físicament o mitjançant la coacció” el dret a vot dels catalans. Segons el text, aquest fet comportaria ”de facto” la delegació d’aquest dret al Parlament i partint de la base que en les passades eleccions del setembre de 2015 els catalans van votar amb majoria les forces independentistes, ”es legitimaria qualsevol decisió adoptada majoritàriament per la cambra parlamentària, inclosa la declaració unilateral d’independència”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Neix la Jove Orquestra Filharmònica de Catalunya

Notícia següent

L’Ajuntament de Tarragona treu a oferta totes les places ocupades per interins

Notícies relacionades