La Diputació de Lleida donarà força als municipis en els nous pressupostos del 2024

Avatar photo

La Sala Polivalent de la Diputació de Lleida ha presentat aquest matí el projecte de Pressupostos per a l’exercici 2024, amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i els vicepresidents Agustí Jiménez (PSC), Sandra Castro (ERC), Juan Antonio Serrano (Unitat d’Aran) i Rosa Pujol (Ara Pacte Local). Uns pressupostos que el govern aprovarà en la sessió plenària del proper dilluns 27, on espera un ampli suport dels grups de la corporació després que aquest matí ha rebut el vistiplau de la Comissió de Finances. Segons Talarn, hi ha hagut una bona entesa amb el grup de Junts per Catalunya, tot i que el Partit Popular votarà que no.

Els pressupostos d’enguany tenen un increment pràcticament del 10% respecte als de l’any anterior amb un total de 164.454.725 euros. El pressupost consolidat l’any 2023 va ser de 149.693.062 euros. Es contempla doncs un increment del 9’8% en les aportacions dels impostos estatals, en funció de les projeccions dels anys anteriors, però sense disposar encara del pressupost 2024 de l’Estat, i es reforça la disposició de contraure crèdit privat.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha explicat on anirà dirigit aquest pressupost consolidat de 164.454.724 euros amb organismes que mantenen el seu pes; L’Institut d’Estudis Ilerdens (12.228.852 euros), que representa un 7% del total; l’OAGRTL (8.867.081 euros), que representa un 5%; la Transformació Econòmica (4.833.822 euros), que representa el 3%; i el Patronat de Turisme (5.618.964), que representa el 3%. Un 15% es dedicarà a la promoció de les polítiques culturals, de transofmració econòmica i de foment dels atractius turístics. Talarn ha remarcat que aquests pressupostos són “per fer polítiques a favor dels municipis de Lleida, Pirineu i Aran inèdita en dècades”.

Per àrees, Presidència està dotada amb 15,6 milions d’euros, Cooperació Municipal i Comarcal, 28,7 milions; Vies i Obres, 20,4 milions; Medi Ambient i Finques, 2,4 milions; Noves Tecnologies, 7,7 milions; Igualtat i Cooperació Internacional, 2,2 milions; i l’àrea de Salut i Benestar Social, amb un total de 24,9 milions d’euros.

Joan Talarn ha destacat que “més enllà de les grans xifres, la gran novetat és el compromís d’implementar mecanismes que dotin l’execució pressupostària i administrativa d’una major agilitat i efectivitat que permeti els municipis disposar dels fons de la Diputació de manera més immediata que fins ara”, i ha anunciat l’acord per a “l’increment al 100% de les bestretes als consistoris, que ara mateix estan sobre el 80% i escurçar terminis per resoldre les peticions de canvis d’actuacions en els plans d’inversió per part dels ajuntaments”.

Per la seva banda, el vicepresident primer, Agustí Jiménez, ha posat èmfasi en l’àrea de Noves Tecnologies, “que compta amb la major partida pressupostària de la seva història: 7,7 milions d’euros (un 33 % més respecte a l’any anterior) destinats a la instal·lació de fibra òptica als municipis, l’aposta per la tecnologia 5G, desplegar l’administració electrònica, implementar protocols de ciberseguretat o transformar digitalment els processos en l’administració local”, ha explicat. I ha afegit que “tot això ens permetrà guanyar productivitat i millorar la qualitat de vida de la ciutadania”.

La vicepresidenta segona, Sandra Castro, ha posat en valor que “realitzem un esforç en la política de Recursos Humans, amb la previsió de reforçar els llocs de comandament de les àrees, amb la creació d’11 places de tècnic d’administració general A1, i cobrir fins a 14 places als diferents organismes autònoms, a més de culminar el procés d’estabilització de les persones interines”.

En l’àmbit de la cultura, Castro ha anunciat que es crea una línia de suport de 100.000 euros a l’edició de llibres i s’incrementa fins a 550.000 euros les subvencions a museus locals; mentre que en les polítiques efectives en favor de la igualtat i la cooperació internacional, els ajuts als ajuntaments i consells comarcals, s’arriba als 1,4 milions d’euros.

Juan Antonio Serrano, vicepresident tercer i del Patronat de Turisme Ara Lleida, ha destacat la gran rellevància que té la promoció del nostre territori en aquests pressupostos, amb l’objectiu principal de lluitar en un mercat turístic on es troben altres destinacions amb productes competitius, molt a prop nostre. En aquest sentit, ha recordat que és necessari coordinar i reforçar la promoció amb ajuntaments, consells i entitats, al mateix temps que se’ls dota d’una major autonomia, amb uns ajuts d’1,2 milions d’euros per a la promoció turística.

La vicepresidenta quarta, Rosa Pujol, ha explicat que el pressupost preveu 1,7 milions d’euros en ajuts relacionats amb activitats sociosanitàries, als quals cal afegir 800.000 euros més en convenis específics amb entitats. Amb tot, ha posat l’accent en la importància de ser eficients perquè aquestes entitats puguin disposar dels diners en un termini el més curt possible per desenvolupar la seva activitat.

Del projecte de pressupostos destaca:

  • El desenvolupament del projecte de Centre Boví de docència i recerca ambiental a l’Institut de Mollerussa, fent efectiu el compromís adquirit en l’anterior mandat i que es reflectirà en el pressupost del 2024 sumant 500.000 euros als altres 500.000 euros previstos al 2023 i no executats per la falta d’un Conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida i el Departament d’Educació.
  • El suport a l’activitat esportiva es consolida amb 4,4 milions destinats a l’esport de base, femení i inclusiu, la previsió d’ascensos i  esdeveniments singulars d’alt impacte territorial.
  • Fins a 1 milió d’euros per a donar suport a les organitzacions empresarials implicades en el nou model econòmic del territori i la participació en certàmens internacionals.
  • L’assignació per finançar la despesa corrent dels ajuntaments i EMD passa a tenir una dotació de 8,7 milions, que s’hi sumen a altres 8,7 milions per a inversions municipals.
  • 2 milions d’euros per a la infraestructura de fibra òptica al territori.
  • S’incrementa un 15% el Pla d’Actuació Municipal per a incendis forestals.
  • L’increment en Noves Tecnologies es centra en l’aposta per la tecnologia 5G, l’administració electrònica als ens locals, la ciberseguretat als municipis i l’evolució tecnològica dels serveis IT.
  • Més d’1,2 milions d’euros per ajuts en actuacions de promoció turística adreçats a ajuntaments, consells comarcals i associacions i entitats turístiques.
  • Es crea una línia de suport de 100.000 euros a l’edició de llibres i s’incrementen fins a 550.000 euros les subvencions a museus locals.
  • Els ajuts als ajuntaments i consells comarcals per a facilitar polítiques efectives en favor de la igualtat i la cooperació internacional arriben a 1,4 milions d’euros.
  • Es realitzarà un estudi d’impacte econòmic per avaluar una possible reducció de la taxa de cobrança als ajuntaments que tenen delegada la recaptació dels seus impostos locals a l’OARGTL.
  • S’incrementa fins a 10 milions el Pla Triennal de Salut per ajuntaments i entitats menors descentralitzades, posant especial èmfasi en les inversions necessàries per a millorar el subministrament d’aigua.
  • 1,7 milions en ajuts a entitats per activitats sociosanitàries, als quals s’hi sumen 800.000 euros en convenis específics amb la Coordinadora de Salut Mental, ALLEM, La Torxa i Creu Roja, entre d’altres.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El servei de canguratge “Dedica’t a tu” torna a la Conca de Barberà

Notícia següent

Valls enceta les festes de Nadal amb una programació plena de novetats

Notícies relacionades