Jordi Janés: “Volem un Alcarràs capdavanter en producció d’energia neta”

  temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts

  Va entrar a l’alcaldia el desembre de 2020, en plena pandèmia de la Covid. Com valora aquest temps al capdavant de l’Ajuntament d’Alcarràs?

  Han estat mesos complicats, de reptes i neguits, però, amb esforç, coordinació i implicació de la ciutadania, hem aconseguit arribar a una situació amb un xic menys d’angoixa com l’actual, tot i no poder abaixar la guàrdia encara. Ara, gràcies a les vacunes, hem recuperat la confiança en el present i el futur de salut i prosperitat que tothom ens mereixem a Alcarràs.

  L’any passat, especialment al principi de la pandèmia i, molt més encara, a l’estiu quan tot el Baix Segrià va patir un confinament que vam considerar injust, es va patir molt i molt. Moltes famílies van veure desaparèixer éssers estimats sense ni tan sols poder-se acomiadar d’ells com calia i molts alcarrassines i alcarrassins es van veure, de sobte, en una situació econòmica molt complicada a conseqüència de les limitacions a les quals ens obligava la pandèmia i que impedien el normal exercici de moltes activitats. Les vides humanes són el que més importa i garantir la salut de les persones és imprescindible per al progrés de les societats, però pensem que es podien haver fet les coses d’altra manera. Jo no accepto que se’ns digui, com se’ns va dir, que calia triar entre economia i salut, perquè aquesta dicotomia no té cap sentit: jo vull un Alcarràs on les persones puguin viure amb salut i on puguin desenvolupar les seves activitats professionals amb la màxima normalitat possible. La prosperitat és el resultat d’un seguit d’elements que han de conjugar-se i per això no es pot fer triar a les persones entre dues coses que són imprescindibles.

  L’economia ha quedat fortament afectada. Quina és la situació econòmica de l’Ajuntament i dels vilatans d’Alcarràs?

  Alcarràs és un municipi amb una economia fonamentada en el sector primari, que va ser assenyalat de manera injusta d’inici. De sobte, els nostres agricultors i ramaders es veien en una situació complicada en la qual se’ls responsabilitzava de situacions que no tenien res a veure amb ells, perquè la nostra pagesia sempre ha treballat dins del que marca la normativa. Els hostalers i el comerç, a conseqüència de les restriccions i dels successius confinaments perimetrals, també han patit força i encara arrosseguen les conseqüències d’aquelles situacions. Ara cal ajudar als que han perdut més i confiar en nosaltres, en el nostre esperit lluitador, forjat al camp i arrelat a la terra, amb l’esforç de moltes generacions que ens han permès arribar fins aquí, i per això estic convençut que estem en el camí de tornar a ser ben aviat el poble viu, actiu i ple d’oportunitats per a tothom que sempre hem estat i que ens ha permès créixer i aspirar a tot.

  Quines accions s’han previst per reactivar l’economia del municipi?

  L’esforç conjunt i les reivindicacions dels municipis que vam patir el confinament de l’estiu passat ha fet possible que més de 300.000 euros hagin arribat a prop d’un centenar d’empreses i autònoms del municipi afectats per la pandèmia i, encara que ens consta que no serveixen per compensar tot el greuge que han suposat en els comptes de resultats aquests mesos tan difícils, és una petita ajuda que contribueix a alleujar una mica la càrrega. A més, l’estiu passat ja vam eliminar la taxa de terrasses per a la nostra hostaleria i ara hem renovat l’exempció fins a final d’any. Igualment, hem volgut ajudar també la restauració, els gimnasos i els centre d’estètica amb una altra subvenció equivalent al cost de la taxa d’escombraries del segon semestre del 2019. Aquesta subvenció ha estat abonada amb rebaixes temporals dels salaris de l’equip de govern.

  Són les iniciatives específiques més importants que hem pogut activar, però també voldria citar inversions molt importants com els més de 800.000 euros per renovació de camins que hem aprovat en el pressupost 2020, que són el doble de l’any passat i que contribuiran a moure l’economia local i a facilitar la circulació de la nostra pagesia i del veïnat. Hi ha, de fet, més d’1,51 milions d’euros en inversions reals per a aquest exercici i això, en un moment com l’actual, és una xifra prou respectable. Un ajuntament, a més d’ajudar fins allà on la Llei li permet, ha de crear les circumstàncies necessàries per garantir el progrés i el desenvolupament de les oportunitats de futur que la ciutadania espera i mereix. Per a nosaltres, els camins rurals són fonamentals, són com els vials dels polígons industrials, on també invertim per dignificar-los. I no vull oblidar-me de la nostra ferma aposta per la sostenibilitat i la revolució verda: a Alcarràs s’han de construir vuit plantes de producció d’electricitat amb energia solar que generaran més de 350MWp i una planta d’emmagatzematge i producció d’hidrogen verd. I som líders pel que fa al reciclatge entre els municipis del nostre rang de població gràcies a la recollida porta a porta. Els ajuts serveixen per atenuar dins del que és possible el greuge que ha suposat la pandèmia, però el futur depèn de les oportunitats que, plegats, puguem ser capaços de crear dins del nou marc d’estabilitat en el qual ens endinsem ara gràcies a les vacunes.

  Quins són els projectes prioritaris en aquesta segona part del mandat?

  Com comentava, una de les prioritats és la xarxa de camins rurals. Enguany invertirem 800.000 euros en la xarxa i veurem també com es completa la renovació dels camins de la zona de reg del Canal d’Aragó i Catalunya, que feia dècades que no rebien l’atenció necessària. Ara, gràcies a la pressió del territori, les administracions de rang superior els recuperen i dignifiquen. Amb tota aquesta xarxa en condicions òptimes, tots els alcarrassins i alcarrassines sortirem guanyant perquè abaratirem costos a la nostra pagesia i ramaderia i serem molt més competitius. I també per ser més competitius i sostenibles, hem de treballar per aconseguir que els projectes de producció d’energia renovable, i parlo dels parcs solars però també de la planta d’hidrogen verd prevista, tirin endavant i ens converteixin en protagonistes de la revolució verda a Catalunya. No volem noves moratòries perquè parlem d’uns projectes, els d’energia solar, que ja tenen el vistiplau de la Ponència d’Energies Renovables i serviran per generar ocupació i riquesa en un territori que no pot deixar perdre cap oportunitat de creixement sempre que aquest creixement, com es farà, es planifiqui amb respecte per al territori i els usos tradicionals. El futur serà verd o no serà i per això volem viure en un Alcarràs capdavanter en producció d’energia neta i que segueixi sent un referent pel que fa a gestió eficient dels residus. Aquí, fa no res, es reciclava només un 19% dels residus que es produïen i ara reciclem més del 80%. I tot plegat ho hem aconseguit havent plantat més de 300 arbres en el que va de mandat. Alcarràs ha de ser un poble net, modern, verd i sostenible. I ho estem aconseguint, només volem que ningú ens posi pals a les rodes.

  En definitiva, cal que tots i totes entenguem que la política social més important, la que genera major qualitat de vida i benestar, és l’ocupació de qualitat. Per a nosaltres, afavorir-ne les condicions per poder-ne generar mitjançant aquesta revolució verda, juntament amb les oportunitats de futur que genera una bona formació, seran les màximes prioritats, sense oblidar mai l’atenció a les persones, especialment els infants i les persones grans.

  Ara que comencen a caure les restriccions, com s’encara la festa major d’enguany?

  Els alcarrassins i alcarrassines es mereixen unes festes amb el màxim grau de normalitat possible, malgrat que encara hàgim de mantenir-nos ben alerta. Tots plegats hem patit massa i hi ha una evident fatiga pandèmica com arreu. Les festes seran, en funció del que ens permeti la situació sanitària, participatives i diverses com sempre, però també demanem a tothom que faci un exercici de responsabilitat. Tothom sap quines són les normes bàsiques de prevenció i hem de respectar-les perquè no podem posar en risc la salut de les persones. L’important  és l’equilibri: hem de gaudir, però ho hem de fer amb seguretat i amb responsabilitat. Ara mateix treballem ja en la confecció del programa i ben aviat esperem que la situació dels contagis baixi i el puguem fer públic.