Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Joan Talarn reivindica la figura de Vallverdú, un ‘home de geografies’

Avatar photo

El president de la Diputació ho ha dit en l’acte d’obertura de l’Any Josep Vallverdú, celebrat a l’Auditori Enric Granados de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest diumenge en l’acte d’obertura de l’Any Josep Vallverdú, que ha tingut lloc a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida sota la presidència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i amb la presència del mateix Josep Vallverdú, acompanyat de la seva esposa, Antonieta Vilajoliu.

Joan Talarn ha glossat la figura de Josep Vallverdú d’acord amb la geografia vital de l’escriptor. Així, tot recordant les seves estades, més o menys llargues i amb diferents implicacions i interessos, a Lleida, Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Balaguer, Puiggròs, les Borges Blanques i l’Espluga de Francolí, ha dit que “Josep Vallverdú és un home de geografies”, i que, tot i que “la literatura pertany a la llengua en què és escrita, i sense adscripcions territorials”, és a les terres de Lleida on “ens sentim més nostre Josep Vallverdú”.

Així, i a tall d’exemple, de la primera estada de Vallverdú a Balaguer, el president de la Diputació ha recordat que va ser de “lluita contra el franquisme” i “va deixar petjada”; els anys de Les Garrigues volen dir “mestratge”; Puiggròs va ser l’època de les traduccions i de “la creació imparable, sobretot de ficcions per a joves”; i a l’Espluga de Francolí hi va arribar amb “l’alliberament del rellotge que permet la jubilació de la docència”. “I sempre, sempre, Sant Martí de Maldà. L’Urgell, el paisatge de referència”, ha afegit.

Un recorregut vital que fa palès que “Josep Vallverdú, en totes les seves geografies, hi ha arrelat. Ha donat. Però de totes les seves geografies, Josep Vallverdú n’ha rebut. Fill Predilecte Lleida, Fill Adoptiu de Balaguer, Fill Adoptiu de les Borges Blanques, Fill Adoptiu de l’Espluga de Francolí, Medalla d’Or i Doctor Honoris causa per la Universitat de Lleida, i totes sumades, aquestes geografies, el reconeixen, a més a més de la Creu de Sant Jordi i del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, amb la Medalla d’Or del Govern del país. I, avui, el reconeixement amb la celebració, de Lleida estant, d’aquest seu centenari  que comença”, ha acabat Joan Talarn.

A l’acte d’avui també hi han assistit, entre d’altres, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; la comissària de l’Any Vallverdú, Carme Vidalhuguet; la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans, Teresa Cabré; els filòlegs Joan Veny i Gemma Rigau; i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull.

Per part de la Diputació hi han assistit, a més de Joan Talarn, els vicepresidents Jordi Latorre, Estefania Rufach i Ferran Accensi, i la diputada Mercè Carulla.

La inauguració de l’Any Vallverdú ha estat conduïda per l’actriu i escriptora Àngels Bassas, i a més de presentar l’Any Vallverdú i donar a conèixer els detalls de la programació, ha inclòs la projecció d’un fragment del documental sobre Josep Vallverdú realitzat per l’escriptor i periodista Eugeni Casanova. També ha tingut lloc la xerrada ‘Vallverdú i la llengua en conversa’, en què hi han intervingut Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, els filòlegs Gemma Rigau i Joan Veny, i el mateix Josep Vallverdú, a més d’Albert Turull com a moderador. Heura Gaya i Anton Not han ofert també una intervenció sobre ‘Vallverdú a escena’ que ha donat pas a la cloenda, a càrrec de la consellera Natàlia Garriga.

Impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor, l’Any Vallverdú commemora el centenari d’un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana. L’objectiu principal de l’Any és, sobretot, aprofitar la commemoració per difondre tota l’obra, en tots i cadascun dels seus gèneres, perquè es mantingui viva en els catàlegs editorials.

Així, al llarg de l’any, una oferta de conferències, presentacions de novetats bibliogràfiques de l’autor i recitals de poesia permetrà que Vallverdú es faci present a les llibreries, a les biblioteques, als centres culturals i ateneus, a les escoles, als centres d’ensenyament secundari i a les universitats de tot el país en tot el seu abast. I, amb els dibuixos, en sales d’exposicions i museus.

A més de la inauguració oficial d’avui a Lleida, ciutat natal de l’autor i de la qual n’és fill predilecte, l’Any Vallverdú també inclourà l’acte de cloenda el 3 de desembre a Balaguer, ciutat de residència actual de l’autor i amb la qual té una relació especial, perquè n’és Fill Adoptiu des de 2016. Així mateix, durant el mes de juliol està previst celebrar un acte institucional a Barcelona, ciutat on Vallverdú també hi ha viscut i treballat.

De la mateixa manera, al llarg de tot l’any se celebraran diferents actes, com ara l’exposició de petit format ‘Vallverdú, horitzó’, comissariada per Carme Vidalhuguet; la mostra ‘Geografies Josep Vallverdú’, també comissariada per Vidalhuguet conjuntament amb la directora de la Unitat de Biblioteca i Documentació de la Universitat de Lleida, Montse Larios, i la directora de la Biblioteca Pública de Lleida, Antònia Capdevila Palau; cap a la tardor, la ILC, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida (UdL) oferiran unes jornades d’estudi de tot el conjunt d’obra de Josep Vallverdú, des de la literatura infantil i juvenil, la traducció, els llibres personals, la prosa, la poesia, el periodisme literari i el d’opinió, la retòrica o el Vallverdú professor, entre altres aspectes; la presència de l’autor a les aules es farà gràcies al Departament d’Educació que crearà un espai a XTEC dedicat a Vallverdú i que recollirà tots els recursos didàctics que hi facin referència; i, pel que fa a les novetats editorials, Pagès Editors presentarà diferents volums de poesia que s’aplegaran en la col·lecció Biblioteca poètica Josep Vallverdú.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

[INCREÏBLE] Ataca amb gas pebre i una navalla de 16 cm a Salou

Notícia següent

Salou valora el talent dels artistes locals amb l’exposició a la Torre Vella

Notícies relacionades